На вниманието на УС на БЛС: “Благодарим, напускаме!”

На вниманието на УС на БЛС

“Благодарим, напускаме!” завърши с победа в Чехия. А у нас напускат безмълвно и проклиняйки ви

“Днес е човек, а утре – магаре”.

“Кажи ми ти моите, и аз – твоите криници, па да се поправим и да вървим заедно, ако ще да сме хора.”

“На драго сърце трябва да обичаме оногова, който ни показва погрешките, инак той не е наш приятел.”

Васил Левски

Уважаеми колеги,

Председателят на Чехската медицинска камара д-р Милан Кубек обяви победния край на протестната кампания “Благодарим ви, напускаме!”, организирана и оглавявана от Камарата цели 11 месеца (!!). Чехските колеги бяха предупредили провителството, че от 1 март т. г. масово ще подадат оставки и ще напуснат своята Родина поради мизерното си заплащане и лошите условия на труд. След подписаното споразумение между съсловния председател и здравния министър, основните лекарски заплати ще бъдат незабавно увеличени с 21 до 36%.

Питам ви: защо вие не съумяхте да организирате нещо подобно, камо ли да го доведете до успешен край?

Може би отговорът се съдържа в откровено робската психика на нашия многострадален и толкова безмълвен и по волски търпелив народ, част от когото сме, разбира се, всички ние и собственото ни съсловие.

Но какво сторихте вие, за да подобрите хала му и да го задържите тука? Издействахте ли му повишаване заплащането на Богоравното му Изкуство и безплатни клинични ординатури за специализиране? Успяхте ли да разширите списъка на защитените при побой и издевателства служители в чл. 131 на НК с категорията “медицински специалисти”, което толкова пъти ви предлагахме? 

Вгледайте се в самите себе си. Погледнете си унизителните и губещи за съсловието ни НРД-та, които безропотно и предателски подписвате от дълги години насам. Колко от вас продължават да членуват в директорски бордове към Областните болници, т. е. фактически да са откровено купени от здравните министри и, естествено, не си позволяват да им опонират, за да не бъдат отстранени от хранилките?

Толкова ли е трудно да изнесете списъка с имената на тези “хранени хора”? Или няма да си го позволите, защото сигурно повечето от вас са сред тях? Защо не обявите честно и разноските, вкл. заплатите на служителите в Централата на БЛС, заделяни от противоконституционноно задължително членуване в една (ще се съгласите ли с мене?) монополна казионна организация! 

Нали обещахте да превърнете БЛС в Камара? Докога изборите на ръководни органи в БЛС ще се договарят и спазаряват задкулисно с послушните, старателно подбирани делегати и техните несменяеми (въпреки Устава, който не позволява повече от 2 мандата) регионални председатели?

И, последно, колцина от вас имат качества за лидери?

Разбирате ли, че над 500 колеги годишно напускат Родината си, като ругаят вас и собствената си съсловна организация, която на времето с такава любов, надежда и упование възстановявахме? Не се ли страхувате от техните проклятия?

И защо допуснахте святото Богоравно Изкуство Хуманна Медицина толкова да се меркантилизира и дехуманизира? Не ви ли боли, душата ви не крещи ли, задето изчезна Човеколюбието в нея, че “свещената вещ” (както Хипократ определя Пациента) боледува, страда и умира без право на Достойнство?! 

И кой ще лекува този застаряващ и болен народ, а и самите нас?

Спите ли спокойно или се събирате на поредните си УС, НС и Събори само за да се разцелувате, побъбрите, хапнете и пийнете?

С какви очи гледате своите колеги, които са ви избирали, но отдавна вече не се надяват на вас и намразиха съсловната организация, която оглавявате?

Tags: , , ,

Comments are closed.