Втора национална среща по обществено здраве “Проф. Тошко Петров”

Отец Боян Саръев отслужи първия Молебен за здраве и любов на българския народ.

Какви чудесни хора има в Кърджали!

 “В Кърджали бе проведена II Национална Среща по обществено здраве “Проф. Тошко Петров”. Тя премина при голям интерес от страна на медицинската и педагогическата общественост в препълнената конферентна зала в “Дома на здравето”, безупречно организирана от директорката на РЗИ – доц. Жени Стайкова.”

Така сухо би могло да бъде съобщено за тази наша инициатива, която започна и беше проведена вяло, служебно и бездушно в Аулата на Националния Център по обществено здраве в София през м. септември м. г. И каква разлика при второто й провеждане, вече в Кърджали, в навечерието на Лазаровден! Летвата, поставена от доц. Жени Стайкова и ръководения от нея екип обаче вече е вдигната много, много високо и ще трябва много усилия от следващите организатори на Срещата.

“Дълбока провинция” ли?

Елате в Кърджали – и ще се убедите колко несправедливо е подобно високомерно определение.

След едно изключително приятно и емоционално пътуване с директора на РЗИ – д-р Георги Костов, пристигаме в този южен наш град. Една кратка обиколка по широките, старателно преметени улици, без нито една подгонена от вятъра хартийка и нито едно безцелно скитащо се бездомно куче, ни убеждава: никъде другаде не сме срещали по-чист, спокоен и уютен град.

Присъства и главният републикански държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, което беше първото от бъдещите му и, не се съмняваме, имайки предвид огромната му работоспособност и обществена съпричастност – многобройни работни срещи с колегията из страната.

Бе отдадена необходимата почит към създателя на хигиенно-противоепидемиологичното дело в България проф. Тошко Петров. Роден в Ловеч (1872 г.), той следва медицина в Женева и се дипломира в Лион (1997). Основател и дългогодишен ръководител (1919 – 1942) е на Катедрата по хигиена към МФ – София. Два пъти е избиран и за негов декан. Основател и председател на Микробиологичното дружество, както и на Дружеството по хигиена и превантивна медицина. Почива в София през 1942 г. Днес едва ли някой от колегите, увлечени и зашеметени във всекидневното  спираловидно надпреварване с непрекъснато бълваните от НЗОК указания и безумията на БЛС, си спомня за този забележителен българин.

Толкова искрено и силно се надяваме – разбира се, ако получим подкрепата на директорите на новосъздадените РЗИ в страната – да възкресим за нов живот паметта и делото му; така, както направихме с проф. Константин Чилов; като ежегодно провеждаме тази Среща, по подобие на “Чилови дни”. (Дано поне този път не се намери друг плагиат на чужди идеи, подобен на експредседателя на БЛС, мастития търговец на мазут).

След краткото представяне на забележителната дейност на бившата РИОКОЗ – Кърджали за общественото здраве, доц. Жени Стайкова бе удостоена с Наградата “Проф. Тошко Петров”, която й се присъжда от министъра на здравеопазването, председателите на БЛС, СУБ, Нац. Алианс “Живот за България” и СБМД, както и от главния редактор на в. “Български лекар”. Колежката, изградила си безспорен авторитет сред съсловието и гражданството, впечатляваща с приноса си към общественото здраве на Кърджали и на България, възстановила великолепната сграда на “Дома на здравето”, наистина представлява блестящ пример за всеотдайност, организиционни умения, екипност и човеколюбие. Доц. Жени Стайкова е вторият носител на Наградата “Проф. Тошко Петров” (първият е акад. Богдан Петрунов, Лекар на България). Със същата награда бе удостоен и д-р Тодор Черкезов, вероятно най-дългогодишният ръководител (и, безспорно, един от най-успешните директори) на българска Областна болница.

Припомнихме си и за непрежалимия акад. Чудомир Начев, основател на станалото вече емблематично и толкова успешно функциониращо Сдружение “Обществена коалиция за здраве – Кърджали”. Този Лекар и Човек, специализирал в Лондон, Виена, Дюселдорф и Париж, член на Кралския колеж на лекарите във Великобритания, ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести, дългогодишен национален консултант по вътрешни болести, създател на 14 лекарствени претарата и нови технологии за млечни продукти, президент на БНАМ, организирал и ръководил над 200 съботни симпозиума, часове след първото си пребиваване в Кърджали, определи бъдещето на Кърджалийската Коалиция за обществено здраве като несъмнено водещо в страната. Защото се бе срещнал и разговарял с бъдещата доц. Стайкова и нейния екип. Така и стана! През м. ноември м. г. именно тя организира първия в страната Ден на здравната култура (в Гимназията за изучаване на чужди езици  “Хр. Ботев”, съвместно с организирания от нея Ученически Клуб за здравна и сексуална култура и борба с наркотиците).

Затова: град Кърджали бе удостоен с единственото по рода си звание “Град на здравната култура”.

Безспорно, това признание се дължи основно на двамата нови носители на Наградата “Проф. Тошко Петров”. Да им е честита!    
 Участниците в Срещата единодушно приеха препоръка до просветния и здравния министри, с копие до Омбудсмана, за задължително въвеждане на обучение по здравна и сексуална култура в училищата, на базата на сертифицираното от МОН учебно помагало “Здравна Азбука”. Мотивите: все по-ранното започване на полов живот и увеличеният брой нежелани забременявания, както и на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, употребата на наркотици, затлъстяването, метаболитния синдром, и благоприятния опит на Великобритания в това отношение.

Минути след приключването на Срещата, част от участниците в нея отидохме в Храма на Манастирския комплекс “Успение Богородично”. Тук харизматичният родолюбец отец Боян Саръев отслужи, пред 3-те чудотворни икони на св. Богородица (2 от тях са му подарени от великолепния онкохирург доц. Иво Гаврилов) и съхраняваната частица от Кръста Господен, със своя мощен, вдъхновен от Озарение и предопределеност за Месия глас – за първи път в България –  молебен за здраве и любов на българския народ!

Организирахме го в навечерието на Лазаровден, защото ние сме не само най-болният, най-бедният, най-застаряващият, най-бързо стопяващият се, най-обезвереният, най-стресираният и най-тъжният народ, но и не се обичаме (не обичаме дори и себе си…). А нали именно Любов между човеците ни е завещал Спасителят?!

Нека обаче да се замислим: а ние, лекарите, обичаме и уважаваме ли се?

Мисля, че – уви – не. Интернистите не уважават хирурзите и обратно; същото може да се каже за всички тях и физиотерапевтите и профилактиците, специалистите и ОПЛ, обикновените и хабилитираните лекари. Защо тогава, с какво право искаме обществото да ни обича и уважава, след като ние – типична българска народопсихология – не го правим: не уважаваме и обичаме самите себе си?

Благодарим ти, отец Саръев, Кръстителю на Родопите!

Потегляме с д-р Георги Костов обратно към мрачната, враждебна и мразовита София, където, уви, живеем. Изпраща ни ласкавото априлско слънце на Кърджали, на най-вълнуващата българска планина – Родопите.

По пътя обсъждаме многобройните ни познати здравни ръководители, с които по силата на служебните си задължения, се познаваме. Толкова много от тях работят в кой знае защо наричаната и тайничко пренебрегвана “провинция”. Няма “столица” и”провинция”; има духовност – и бездушие, професионализъм – и немарливост, творческа фантазия – и инертна апатия; таланти – и бездария. Колегите от Кърджали опровергават това надменно разделение всекидневно с делата си!

И не мога, наистина не мога да разбера: защо всичките лекари и други специалисти, работещи в толкова важната област на профилактиката – най-евтината и най-ефикасната, стократно възстановяваща средствата и усилията медицинска дейност, вече десетки години са толкова демотивирани, казано с други думи – най-мизерно заплатените, и то на фона на по начало зле платените медици?!

И защо никой от управленците в здравеопазването досега не е обърнал и капчица внимание на профилактиката и здравната промоция, които са приоритет в останалите, несравнимо по-богати от нас страни?

И защо това положение продължава вече десетилетия?! 
 
Участващите във форума лекари се обединиха около идеята ни следващата Среща по обществено здраве “Проф. Тошко Петров” да бъде проведена следващата пролет в Смолян, където директор на РЗИ е обаятелната д-р Мими Кубатева (родом от Кърджали, също като доц. Жени Стайкова, т. е. родопчанка; а нима може да се очаква нещо лошо от родопчаните?!).

Дай, Боже, така да стане, и догодина да бъдем отново заедно. И още повече, и по-щастливи да бъдем!

Дай ни също, Боже, и здраве, благоденствие и Любов – на нас, на семействата ни, на съсловието ни и на всички българи.

Нали толкова горещо ти се помолихме?!

На вниманието на Министъра на образованието, младежта и науката
доц. Сергей Игнатов
КОПИЕ: Министърът на здравеопазването д-р Ст. Константинов
КОПИЕ: Омбудсмана на Република България Константин Пенчев
Препоръка от участниците във II Нац. Среща по обществено здраве “Проф. Тошко Петров”

Като изразяваме своето дълбоко безпокойство от лошото здравно състояние на учащите се у нас, а също и от слабата им здравна и сексуална култура и с цел намаляване на все по-увеличаващото се разпространение на тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици сред тях,
както и на социално-значимите, инфекциозните и полово-преносимите болести, нежеланите забременявания и затлъстяването

Препоръчваме на МОМН:

Да въведе поне 2-3 часа месечно задължително обучение по здравна и сексуална култура в часовете по биология още от VII до XII клас, съгласно чл. 122 от Закона за здравето, на базата на сертифицираното от МОН (РД 09-362/26. 02. 2009 г.) учебно помагало “ЗДРАВНА АЗБУКА”.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.