ИАМО – право на отговор

До вестник „Доктор”

Уважаеми журналисти,

В статията “Гинеколози и педиатри начело в докторския черен списък”, поместена в бр. 13/т.г., сте публикували “Част от имената в трагичния списък”, където сте изброили поименно 36 български лекари, обвинени в корупция от… абсолютно анонимни източници, отбелязани като “Опосумче”, “Деси”, “ира 79”, “ядосана”, а някои от тях не са обозначени дори и с псевдоним. Накрая авторката Маргарита Благоева дълбокомислено отбелязва: “Може би беззъбата агенция “Медицински одит”, която уж има за задача да разследва злоупотреби в сектора, ще бъде по-полезна, ако следи писанията на потърпевшите във форумите и проверява споменатите там лекари, а не чака някой да изпрати писмо до шефката на агенцията.”

Държим да ви осведомим, че в Агенцията има изградена и се поддържа Система за управление на жалби и сигнали, като анонимните такива се завеждат в регистър, но не подлежат на разглеждане. Публикуването на обвинения от анонимни източници не прави чест на което и да е уважаващо себе си и своите читатели издание. Излиза, че според въпросната журналистка всеки може да наклевети някого он-лайн, при това съвършено анонимно, без да се обозначава със собственото си име и адрес, и тези непроверени данни и имена спокойно да бъдат публикувани. Елементарната журналистическа етика изисква сигналът да бъде подписан и обстойно проверен, за да може обвиняваният човек да получи демократичното и законово право да даде съответните пояснения и да се защити. Това обаче, което сте позволили на въпросната Маргарита Благоева да публикува, е изключително несправедливо и безотговорно и влиза във всякакъв разрез с елементарната журналистическа етика!

Що се отнася до обвиненията срещу “беззъбата агенция “Медицински одит”, ви осведомяваме, че тя не е разследващ, нито репресиращ орган. В сайта ни се намира нашия правилник, от който и самата журналистка би могла, ако е искала, да се запознае с нашите правомощия, които се отнасят до: извършване на проверки за съответствието на структурата, управлението, дейността и организацията на медицинското обслужване в лечебните заведения с изискванията на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и нормативните актове по тяхното прилагане, както и по молби на граждани и юридически лица, свързани с медицинското обслужване; спазването на правата на пациентите в лечебните заведения и на утвърдените медицински стандарти Законодателят е предвидил налагане на съответните санкции чрез Акт за установено административно нарушение, ако инспекторите на агенцията са установили нарушения, свързани с медицинското обслужване на гражданите при извършване на проверките. И едва ли работата на нашите експерти е по цял ден да следят писанията във форумите, както ни съветва тя, защото, отново трябва да ви го повторим: в никое демократично общество не може да се обръща внимание на анонимки.

Доц. Златица Петрова
Изпълнителен директор на ИАМО

Tags: 

Comments are closed.