Преобразуваха НЦООЗ

Кой може да ни каже с каква цел бе създаден Националният център по опазване на общественото здраве? Поне досега, 10-тина години по-късно, ние не сме забелязали някаква впечатляваща негова дейност. Преливане от пусто в празно и местене на вятъра – ако това е работа, поправете ни.

НЦООЗ силно ни напомняше за съществувалата преди 30-35 години Републиканска ХЕИ. (И то при положение, че в МНЗ съществуваше специална Дирекция “Профилактична дейност”. Дейности и дирекции в – дал Бог.) Та тогавашният директор на РХЕИ бе запомнен с това, че обикаляше неизброимите коктейли в провинцията с найлонова торбичка, за да събира кокалите от оглозганите пържоли, за да ги занесе в София на кучето си. И правеше това без никакъв свян и неудобство, забравил, че Достойнството е най-силното качество на Лекаря.

Неотдавна здравният министър съкрати Направление “Психично здраве” в НЦООЗ, а след броени дни с Решение на МС той бе преобразуван в Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Като честитим поста на новия му директор д-р Ивайло Ваклинов, си позволяваме да му препоръчаме да изиска отчет от досегашната предизвикваща само недоумение и съжаление директорка, за дейността на подчинените й, а и на самата нея.
 Вероятно колегата ще подготви и ясна и стегната стратегическа програма за развитие дейността на Центъра с оглед практическата му полза за общественото здраве. дано да не пропусне вечно пренебрегваната здравна просвета (промоция), която е основата на профилактиката.

Ние сме готови да му съдействаме, ако го желае.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.