Отбелязване на Националния ден на спасението: Призив към директорите на всички лечебни заведения в страната

ОТБЕЛЯЗВАНЕ на НАЦИОНАЛНИЯ ДЕН на СПАСЕНИЕТО

               ПРИЗИВ
към директорите на всички лечебни заведения в страната
 

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС “ЖИВОТ ЗА БЪЛГАРИЯ”
   В. “БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР”
   
ЧРЕЗ директорите на РЗИ в страната

ДО Изпълнителните директори на лечебните заведения
Уважаеми колеги,

На 15 август 1963 г. лекарят на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан ЧЕРКЕЗОВ, едва 26-годишен, попада в пътно-транспортна катастрофа и спасява от пламнал автобус 47 души. На другия ден едиствено той почива от тежките си изгаряния.

Известни са ни имената на над 120 лекари (51 от тях – хирурзи) и близо 15 медицински сестри, починали при или непосредствено след тежки нощни дежурства, операции, катастрофи с линейки, заразяване от болестите на пациенти.
От 2005 г. ежегодно 15 август се чества (по идея на в. “Български лекар”, подкрепена от МЗ, БЛС, СБМД, КНСБ, КТ “Подкрепа”, БЧК и БАСЗГ), от персонала на лечебните заведения в цялата страна по следния ритуал: точно в 12 ч. пред вратите им с 1-минутно мълчание, придружено от сирените на линейките. По този начин, отдавайки заслужената почит към делата на д-р Стефан Черкезов и останалите колеги с неговата героична съдба, ние единствени в ЕС обръщаме внимание на обществото, че лекарската и сестринската професия са най-благородни и най-рискови за здравето и живота на хората, които ги упражняват.

Призоваваме ви да организирате персонала на ръководените от вас лечебни заведения да изпълни този вече традиционен ритуал на 15 август в 12 ч. Както обикновено, централното отбелязване на Националния Ден на Спасението ще бъде пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, пред ВМА. Предният ден, от 11 ч., Великотърновският владика Григорий ще отслужи Панихида за нашия най-голям герой и останалите ни самоотвержени колеги-мъченици в Параклиса на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” в гр. Велико Търново.

Това е необходимо и за повишаване авторитета на нашето съсловие.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.