В Пловдив: Кабинет “Силният мъж” вече е факт

Най-после – и малко лирика в здравеопазването!На самия 11 ноември, Деня на св. Мина, по наше предложение, прието и великолепно развито от известния мениджър доц. Георги Йорданов, изп. директор на Болница “Св. Мина” – Пловдив, не само бе отбелязан нейният имен ден (с молебен и осветен курбан!)|, но и открит първият в страната Кабинет под оригиналното име “Силният Мъж”. В него ще се дават безплатни консултации по мъжко здраве. Негов завеждащ е д-р Златко Илиев, известен в Пловдив, а и в цялата страна, физиолог и сексолог, гл. секретар на РЛК – Пловдив.

Защо “Силният Мъж” – едно, безспорно, съвършено оригинално и наистина необичайно название на лечебно-профилактично звено? Защото мъжкото здраве у нас е особено обезпокоително! Българският мъж няма само еректилни и простатни проблеми, а също – сърдечно-съдови, метаболитни, дископатни, че дори и психогенни (2 пъти по-често се самоубива, което говори за психическа лабилност!). Той е атакуван от всички болести (с изключение на холелитиазата и остеопорозата) много повече от жената, а и средната продължителност на живота му е със 7 години и 7 месеца по-кратка от нейната… Въпреки това, българският мъж, уви, много пуши, злоупотребява с алкохол, затлъстява, той е обездвижен и депримиран. А Силен Мъж означава преди всичко Отговорност! Отговорният човек пази здравето си, за да го има по-дълго време и да бъде полезен на семейството, децата и Родината си!

Съвместните ни намерения с доц. Георги Йорданов – за далеч по-мащабно разгръщане на начина на живот и философията “Силният Мъж” – бяха разбрани и одобрени от цяла група пловдивски лекари-общински съветници, които присъстваха на откриването на Клуба.

Тук бяха също вечнo инициативният, добронамерен и колегиален председател на РЛК – Пловдив д-р Георги Кръстев и новоизбраният кмет на Асеновград д-р Емил Караиванов (до неотдавна – зам.-директор на Болница “Св. Мина”).

(За съжаление, предложеният от нас на ръководството на Болница “Александровска” Кабинет под името “Силният Мъж”, наистина бе открит на 19 октомври, Деня на българския лекар, но под прозаичното и сухо название “Андрологичен кабинет”. А нашата идея бе доста по-различна. Съображенията на един чиновник бяха очаквани (какво друго може да се очаква от един сух Попивко Папкин?): не можело то да се привнася белетристика в медицината. Ние обаче искаме да внесем в нея дори лирика. Защото нашата родна медицина в момента повече ни прилича на гръцка драма…)

Най-после: на добър час на Кабинет “Силният Мъж”!

Днес – в Пловдив. Утре – в други градове…

(Ето, че можело! Но за това трябва да имаш за партньори хора с творческа фантазия, освободени от сухоежбината и тесногръдието. Дай, Боже, повече такива “особняци”, които всъщност са солта на живота.)

Tags: , , , , ,

Comments are closed.