Горката Столична лекарска колегия

В началото на м. февруари 2005 г. Общото събрание на Столичната лекарска колегия (СЛК), не без активното съдействие на тогавашния ни Тато, си избра за председател един човек в дълбока пенсионна възраст, който преди това вече беше 2 пъти неин секретар и дотогава фактически я управляваше, защото председателите-професори (които не издържаха повече от по 1 мандат) почти не се интересуваха от съсловната дейност, а и тя явно не им допадаше. През м. юни 2008 г. този вожд (просрочил първия си мандат с 4 месеца) бе отново предпочетен от оределите делегати – не защото е добър, а за да не бъде избран един бивш ректор анатом-чл.-кор., който обаче бе откровена креатура на мазутното явление от Козарка. “Ела, зло, че без тебе – по-зло”, гласи нашенска поговорка.Няколко пъти сме публикували открити писма до въпросния столичен вожд с няколко простички въпроса; ще ги обнародваме и сега:

# каква му е заплатата;

# кой му я е гласувал (при положение, че по Устав с имуществото, т. е. вкл. и със свещения членски внос, разполага единствено Общото събрание);

# на колко болни колеги е купил консумативи и лекарства и за колко лв през тези пропилени за съсловието ни близо 7 години;

# колко млади лекари е изпратил на конгреси или курсове за преквалификация;

# купил ли е апартамент за офис на СЛК (при положение, че съгласно ЗСОЛЛДМ кметът на съответния общински град е задължен да му го предостави безплатно!), защо е направил тази напълно излишна покупка, след търг ли и на каква цена;

#колко години и на какъв хонорар беше служител на УС на БЛС, когато беше едновременно с това и председател на СЛК (не само аморално, но и абсолютно недопустим конфликт на интереси, който представлява откровеното й купуване);

# какво друго впечатляващо, освен паметната плоча за лекарите, пострадали от комунистическия гнет (при това, пълна с правописни грешки) е създал, и на каква цена.

И, също: чел ли е тефтерчето на Левски?!

Разбира се, отговор на въпросите си така и не получихме.

Не го очакваме и сега.

Най-голямата РЛК в страната – Столичната, в която членуват над 11 000 колеги, т. е. повече от 1/3 от всички български лекари, под творческото ръководство на този пенсионер абсолютно се обезличи и убедително се свлече на последното място в страната по отношение авторитет, инициативност, активност, колегиалност.

Предрекохме, че софийският предводител последен ще свика Общо събрание, някъде преди Коледа. Причината е проста: колегите да бъдат улисани с предпразничната суетня и даже да не забележат, че в съсловната им организация се провеждат избори. Не познахме с 3 седмици.

По този начин този ловък мъж вече е просрочил с 10 месеца, т. е. почти с цяла година, двата си общи мандата! Като добавим и 2-та му предишни мандата секретарство, през които също получаваше негласувана от Общото събрание заплата, и буквално еднолично управляваше СЛК (защото тогавашните председатели-професори нехаеха за нея), му се набират фактически 13 години сладко съществуване върху вегетиращата столична съсловна организация, която собственоръчно успя да срине и доведе до нулата по отношение авторитет и полезност за членовете ѝ.

Възможна ли е подобна далавера? Да, при пасивността на безразличните хора. С изключение на сегашния секретар д-р Стоян Борисов не сме чули нито един друг глас, който да зададе въпрос и да протестира.

Но мунчовците, както знаете, ги бесят. В демократичните ни условия – просто ги изхвърлят от върхушката.

Мълчанието на агнетата… Или на овцете, на които им харесва да ги доят и стрижат.

Подочухме обаче и нещо друго, много тревожно: че този човек в силно напреднала пенсионна възраст отново ще се кандидатира за секретар… Т. е. – гласи се да остане на хранилката.

Столични лекари,

Ще допуснете ли отново да ви експлоатират и самоволно да харчат задължително събирания ви членски внос? Приятно ли ви е вашата съсловна организация да драпа на последно място в страната и да бъде с най-нисък рейтинг? Или вече свикнахте?

А може би пък ви е харесало. То боляло само първият път…

Tags: , , , ,

Comments are closed.