Вече 2 митинга срещу лекари!?!

На вниманието на УС и Етичната комисия на БЛС Доживяхме и този позор: стотици граждани да скандират “Убийци!” на все по-масови митинги срещу нас. Поводът е, нека си го признаем: основателен, въпреки някои словоизлияния, че, видите ли, и в ЕС умирали родилки. Да, умират, но – нека си го кажем откровено: не и поради забавянето от отминаващи край тях ш стоновете им, защото не им е платено. Да, гарван гарвану око не вади, но какво друго можем да признаем и кажем, съдейки дори само по медийните публикации: че някои колеги са проявили скандално, отвратително бездушие? И то – спрямо най-важния пациент: родилка! Жена, замъчила се да става майчица. Та нали всяка родилка е една малка св. Богородица?

Да отпращаш родилка с все по-зачeстяващи контракции под предтекст, че няма достатъчно разкритие; а всъщност – защото не си е платила за екип?!? Нали си има КП в НРД, дори и за здравнонеосигурените (това беше едно чудесно предложение на депутата д-р Хасан АДЕМОВ, което бе прието от 40-то НС).

Колко пъти писахме по тази тема – Човеколюбието? Колко пъти предлагахме на УС на БЛС да предприемем сериозни съвместни действия по отношение моралната чистота в най-великата, най-възвишената професия? Нали тя е най-хуманната?!

Одобриха ли предложението ни за приемане и разпространение на принципите на българския лекар:

“Уважавай Живота! Обичай Болния! Почитай Колегата?

Всеки Човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с Достойнство!”?

Даже не ни отговориха.

Вгледахте ли се в Решенията на 3-тата Нац. Среща по обществено здраве “Проф. Тошко Петров”/3 ноември/Смолян (публикувани в бр. 11), които ви предоставихме? Та в нея участваха близо 20 директори на РЗИ в страната, и десетки други лекари; нима мнението им е без значение за съсловното ръководство?!

Нима не знаете, че най-добрата защита е нападението? Защо не подновихте исканията за допълнение в чл. 131, ал. 2 на НК, защо не поискахте обяснение от отхвърлилите го депутати от Правната комисия; защо не приехте и не разпространихте Хартата за правата на лекарите, и не поискахте от Омбудсмана да го направи – така, както навремето предшественикът му Гиньо Ганев собственоръчно разнасяше из страната Харта за правата на пациентите? За всичко това ви подтикваме от цяла година! Отговорихте ли ни? Що за високомерие?!

Нека си признаем и друго: изгуби се – не, направо е на изчезване! – доверието на пациентите към Лекаря.

Бездушието в професията, наричаща себе си “най-хуманна”, е истинският виновник за тези смъртни случаи, и то ще продължава, а уви, ще се увеличават и жертвите на безумната “здравна реформа”, осъществена от влюбени в себе си дребни алчни тарикати-маргинали, докопали се на времето до властта. Тази “реформа”, която подготви условията и заложи мините в българското здравеопазване, като окончателно го меркантилизира и е на път напълно да го унищожи! Пазарът не доведе до нищо по-добро, както навремето разпалено ни убеждаваха тарикатите по митинги и събрания. Циничното им верую “Здравето е стока” напълно провали мисията на Лекаря и принципите на свещената Хуманна Медицина!

Именно тези престъпни псевдореформатори смазаха най-благородната, най-великата професия по най-грозния начин и я обезличиха и направиха толкова омразна за сънародниците ни. И опасна!! Защото най-големият грешник е именно т. нар. “здравна реформа”, плод на алчни безумци.

За да се стигне до репликите (а и до все по-налагащата се философия): “Още е живо, мамка му!” (горнооряховската гадост), и “Ами тук се умира, не е дискотека!” (вопиюща, мерзка глупотевина, изречена от пироговец (!?!) към майката на умираеща родилка!).

Заради подобни необмислени изказвания, че и деяния, все по-често се срамувам, че принадлежа към това съсловие. Защо не ги наказвате и отстранявате подобни недоразумения за известно време от чистите професионалисти?Срамувам се и заради проф. Константин Чилов, акад. Чудомир Начев, д-р Стефан Черкезов.

Нима влакът е изтърван и вече гръмоли към бездната?

Нека да положим някакви усилия да го спрем и отново върнем в правилния коловоз!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.