Прочетено

“Защо в България раждането на дете по степен на опасност се превърна в преживяване от фронтови порядък и е толкова страшно, колкото да играеш на руска рулетка?

Има само един верен отговор на този въпрос на живот и смърт; той е: в България тотално е сбъркан моделът, който все още наричаме здравеопазване. Защото, преди да пазим здравето и живота, търсим парите.”

в. “24 часа”/25 ноември

“Ясно е, че системата стимулира порочни практики.

Здравеопазването ни е изпаднало в комерсионализъм.

Докъде стига финансовият интерес и докъде – интересите на хората?”

Министър д-р Стефан Константинов,

бТВ/25 ноември

Коментар. Да, груб комерсионализъм, за който предупреждавахме още от 1998 г. Нека да се разберем: никой не е писал и настоявал повече от нас относно достойното заплащане на лекарското изкуство. И вече 13 години бием тревога за неистовата алчност, проявявана от отделни наши колеги. Не сме преставали да даваме предложения за доброто заплащане на съсловието, но и за възвръщането на Човеколюбието в него. И никой не е проявил интерес към тях, с изключение на зам.-министър д-р Кирил Добрев.

“Лекарските грешки се дължат както на КП, така и на недофинансирането им. големият въпрос е защо това се случва и защо системата го позволява? Дори даден лекар да бъде осъден, какво от това? Системата трябва да бъде променена!”

ген. проф. Стоян Тонев,

в. “24 часа”/28 ноември

“Здравната система предлага недопустимо ниско качество и ниско заплащане на работещите в нея, а реформите в сектора са спрели преди 10 години. системата се управлява от чиновническа върхушка и фармацевтични олигарси, в чиито джобове потъват данъците ни, а пациентите и лекарите се превръщат в жертва на обогатяването на тесен кръг хора.”

Из Декларация на ДСБ/28 ноември

Коментар. Диагнозата е вярна, и ние сме съгласни с нея, но кой започна тази тотално сбъркана “реформа” и подготви условията за източването на данъците и здравните вноски? Отговора остава за вас.

“Принципът “Гарван гарвану око не вади” не е полезен както за лекарите, така и за пациентите. Основната част от лекарите са дълбоко хуманни хора.”

Евгения Адърска, председател на

АПОЗ и приятели

“Бюджетът за здравеопазване/2012 г. всъщност е една писмена декларация. В бюджета не са заложени финансови инструменти за структурната реформа, за електронното здравеопазване, за развитие на здравно-осигурителните модели и промяна на начина на финансиране на системата; няма и механизми за прозрачна финансова политика, за стабилен икономически фундамент на една лекарствена политика и, не на последно място, полезен финансов инструмент за противодействие на задълбочаващата се кадрова политика в системата.

По същество Касата е одържавена, а ГЕРБ тълкува бюджета й като част от държавния.”

д-р Петър Москов,

Конференция на ДСБ/21 ноември 2011 г.

“За скапаното здравеопазване са виновни политиците, а не лекарите!

Пациенти умират заради системни грешки, които удобно се представят като медицинска некомпетентност. Но никой няма да потърси сметка на политиците, които позволиха подобни системни грешки в последните 10 години. И лошото е, че никой няма да направи нищо, за да се предотвратят бъдещи подобни “грешки”, каквито със 100% сигурност ще има.

Първият набиващ се в очи извод е, че здравната система е разпокъсана до степен да убива пациенти – болниците са все по-тясно специализирани. Връзка между извънболничната и болничната помощ почти няма, което освен че е опасно за пациента, е и по-скъпо за системата, тъй като едно и също нещо често се прави по два пъти.

Заради зверските условия на специализация у нас младите медици масово отиват да получават специализация в ЕС и остават там. Тези, които остават тук, получават девалвирало медицинско образование, в основата на което не е лечението на пациента, а на болестта. И ежедневно виждат как учителите им смятат кое колко струва, как да излъжат здравната каса и нямат никакъв стимул да предават знанията си на когото и да било. Нямат стимул и самите млади лекари да изучават новостите от специалността си, въпреки че медицината постоянно се развива – т. нар. продължаващо обучение просто не съществува у нас.

Ситуацията ще се влошава все повече. Насъскани, пациентите ще обвиняват лекарите, ще ги бият и ще отказват да се лекуват. Медиците пък ще спрат да поемат рискове и да действат адекватно под страх от проверки, съд и бой. Дъното още не е стигнато, но уверено вървим натам.”

Янина Здравкова,

в. “Сега”/7 декември

Коментар. Що се отнася до продължаващото обучение, то е залегнало в още в чл. 1 на Устава на БЛС, утвърден от вътрешния министър Иван Русев на 12 юни 1924 г.: “ Целта на Лекарския съюз е да създаде между членовете си връзки за солидарност и добри другарски отношения, да образува взаимно подпомагане между лекарите, да способства за научното усъвършенстване на лекарите.”

Е, какво от тези основни принципи е постигнато в БЛС, когото с такава любов и надежда възстановявахме преди 22 години?!

“Причината да се противопоставяме на приемането на България в Шенгенското пространство е в неспособността ви да създадете работеща, устойчива и правова държава. Всичко това зависи не толкова от политиците ви, колкото от обществото. То е, което търпи, толерира и издига на власт престъпници и продажници. Не е случайно, че по-голямата част от историята си сте прекарали под робство. Явно имате проблеми в изграждането на силна и стабилна държава. Историята ви сочи, че винаги сте се деляли, независимо че сте сложили на парламента си девиза “Съединението прави силата”. На фона на случващото се в тази сграда и в държавата ви въобще този девиз стои гротескно. Вие, българите, се обединявате само когато има перспектива за лична изгода. Къде другаде в световен мащаб сте били свидетели комунисти и монархисти да управляват заедно, че на всичкото отгоре и в коалиция с етническа парти, която претендира, че електоратът й бил репресиран от същите тези комунисти. Истинско безумие, но това се случи в България именно заради облагата.”

Марк Рюте, премиер на Холандия,

БНР/7 декември

Коментар. Какво може да се възрази на тези толкова горчиви за всички нас думи, и то, уви, изречени от толкова високо поставен чужденец?

 

“По-евтино е да сриташ лекар, отколкото куче.”

В. “Труд”

“Има над 22 случай на насилие върху лекари, сестри и фелдшери. Авно за българския Парламент лекарят е категория под уличното псе. Че той е нещо противно, долно и трябва да се бие и гони.”

Д-р Цветан Райчинов

“Нашите лекари не убиват, а отиват в чужбина.”

Константин Пенчев

“Лекарите ги бият тогава, когато закъсняват, а данъчните – когато си свършат работата и вкарат някой в затвора.”

Анастас Анастасов,

зам.-председател на НС

Коментар. Каква невероятна наглост, какъв цинизъм – и то от един юрист!? С удовлетворение научихме, че УС на БЛС моментално го е дал на Комисията за борба с корупцията, конфликтите на интереси и парламентарната етика. И този човек е цял зам.-председател на НС?!?!

“Спете спокойно, българи. От днес нататък ще ви лекува д-р Стоичков. Ще останете много доволни, а ако много знаете, ще чуете нещо за вашата мама…Д-р Онодис кауза ви вика в частния си кабинет. Моля всички да влизат съблечени. Електронни здравни карти няма да се изискват, достатъчно е да си носят вазелин.”

 

Здраве.нет

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.