Декларация срещу асистираните репродукции и сурогатното майчинство

На вниманието на Светия Синод

Да заклеймиш… зачатието!?

Нима това не е грях?!

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Светият Синод заклейми… Светото Зачатие! Как иначе да си обясним гневната ви декларация против асистираните репродукции и сурогатното майчинство, освен като анатема срещу Зачатието и Раждането?!? Все пак, великодушно “опрощавате” метода “ин витро”, при положение, че е използван “материал от съпруга”…

Да укорите желанието на българките да станат Майки!?!? И то – броени дни след Рождество Христово!?!? От подобно нехристиянско деяние биха се отвърнали и засрамили и нашият Спасител, и пресветата му Майка Богородица! Още повече, че Пресветата Дева не е заченала с “материал” от съпруга си св. Йосиф, а от Светия Дух. И, де факто, колкото и грозно да звучи, при цялото ми преклонение пред нея, тя всъщност е своего рода сурогатна майка… Излиза, че вие я заклеймявате и не приемате Сина й?!

Но ето какво казва Библията още в Първа книга Мойсеева “Битие”: “И благослови ги Бог, като им рече: плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я и господарувайте над морските риби (и над зверовете), над небесните птици (и над всякакъв добитък, над цялата земя) и над всякакви животни, които пълзят по земята.” (2:28). Нима българският Свети Синод ще отрече тази заповед на самия Творец?! И къде в Библията – Стария и Новия Завет – се говори срещу асистираните репродукции и сурогатното майчинство?! На какъв текст и постановка от светите писания се позовавате?!

Радостта и щастието да създадеш и отгледаш деца е най-висшето благо, дарено ни от Господа. За мен, като ревностен православен християнин и многодетен баща, това поведение на Ваше Светейщество и Ваши Високопреосвещенства е абсолютно неадекватно, необяснимо и неприемливо.

Първото ни “бебе в епруветка” е родено на 3 януари 1988 г. в “Майчин Дом”; името му е Илияна Кирилова. Създадено е от биолога доц. Илия Ватев и затова е кръстено на него. На майката акушират професорите Божил Василев и Кирил Мирков. Нека да знаем името и на ръководителя на програмата – опитният акушер-гинеколог д-р Стефан Живков (1933-1985); за съжаление, той не доживява да види бебето. В Япония има над 520 центъра за асистирани репродукции. У нас са около 15.

България ежегодно намалява с 40 000 души! Раждат се около 80 000 деца (1/4, а може би – дори 1/3 от тях са на родители с небългарско самосъзнание!); умират 120 000 наши сънародници. В същото време българите се женят много по-късно и над 12% от нашите семейства не могат да създадат деца. Навлезли сме в изключително тежка демографска криза, буквално – катастрофа! Националната ни сигурност се крепи на 2 стълба: демографията и здравеопазването. И двата са прогнили и пред рухване!

И вместо, като членове на Светия Синод, да станете съпричастни към укрепване устоите на националната ни сигурност, вие сте се заели да ги разклащате…

Но какво лошо има в това, че немалко от бездетните родители прибягват до оплождане “ин витро” – едно от най-големите достижения на съвременната Медицина, донесло десетки хиляди дечица на белия свят? Само през последните 2 години чрез специална фондация държавата подпомогна зачатието и раждането на близо 1500 българчета! И какво, сега ще ги прокълнете ли?! Освен това дълбоко невярно, направо клевета, е изявлението във въпросната Декларация, че голяма част от родените “ин витро” били непълноценни, а дори и с хомосексуални наклонности… Представяте ли си каква тревога и безпокойство, и дори ужас, ще предизвика подобно изявление у хилядите родители на подобни невинни и абсолютно здрави и пълноценни дечица?!

Безпокойството ни нараства от слуховете, че подготвяте подобна мракобесническа декларация и по отношение на абортите, в смисъл те да бъдат забранени. За Бога, отново ли ще пипате там, където нищо не разбирате?! Имахме горчив опит и спомен от печалния опит на министъра-мизантроп Ангел Тодоров, който безусловно бе забранил абортите дори и на момичета – студентки и ученички, в резултат на което последваха масови криминални аборти, нерядко последвани от фатални усложнения и дори смърт; имаше и десетки самоубийства. Жената не е автомат-инкубатор – непременно да износва и изражда всяка случила й се бременност. Да, не отричаме, че плодът е живот, макар и неосъзнат и благословен от Бога; но нима забременялата жена е само утроба, тяло, а не и Душа?

Всяка жена има право да реши дали да прави секс, и с кого, дали да забременява, и от кого, и дали да ражда и да отглежда рожбата си. Дори и най-кървавият сатрап – Ленин, беше казал, че тя има право да решава дали ще става майка или не. И никой, било то Правителство или Свети Синод, няма право да се меси в личния живот на хората – той е неприкосновен съгласно Конституцията.

Вярно, съгласно данни от СЗО, всяко денонощие 100 млн двойки по света правят секс, като в резултат на това 900 хиляди жени забременяват, а 360 000 души се заразяват от някое от 20-те венерически болести (от тях – 5500 от СПИН!). 150 000 жени всеки ден правят аборт, а 50 от тях умират от последствията му. 5000 умират всеки ден и от СПИН. Но – това е Животът, и никой не може да го спре.

Все пак, на нас ни е необяснимо защо Църквата и Старият Завет от незапомнени времена се опитват да ни внушават отвращение и срам от голотата и секса. Навремето Папа Йоан Павел Втори при двете си посещения в Африка безапелационно забраняваше абортите и ползването на презерватив, в резултат на което тя бързо пламна от СПИН.

С въпросната Декларация против забременяването “ин витро” и сурогатното майчинство Светият Синод за сетен път мълниеносно си свали авторитета, вместо да го повишава и да бъде, както му се полага, духовният пастир на нашия все по-намаляващ, застаряващ, боледуващ, тъжен и обезверен народ.

Ще си позволим да посъветваме Светия Синод да не се намесва в делата на Медицината и в интимния живот на хората. Защото ние, лекарите, не си позволяваме да ги поучаваме как да извършват своите служебни ритуали и задължения. Нищо чудно утре да надигнете глас и срещу презервативите, трансплантациите, кръвопреливането (както сектата “Свидетели на Йехова”), целувките и пр. Вашата работа е да ни кръщавате, венчавате и опявате. Лошото е, че все повече хора не влизат в църквите; нещо повече – Бога не живее в душите им. И вместо напразно да си губите енергията в прокарването на идеята за въвеждане на задължително обучение по “Вероучение”, защо не приемете по-елегантния и приемлив (а и по-полезен) вариант: на обучение по “Здравна и духовна култура”?

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Доколкото ми е известно, всички вие принадлежите към “черното” духовенство, т. е. нямате нито семейства, нито деца. На какво основание тогава си позволявате да се намесвате в сексологията, зачеването, бременността и абортите – сфери, които са ви напълно чужди и непознати?!

Дали ще се покаете и ще измолите прошка от родителите на децата, заченати “ин витро”– а и от всички останали българи, които абсолютно напразно и непредизвикано обидихте и разтревожихте с тази необмислена и ненужна Декларация? И защо изобщо ви беше нужно да се занимавате с този въпрос? Не ви ли се струва, че непрекъснато понижавате авторитета си, вместо да застанете като пастири пред своя народ?!

Прочее, само Бог има право да ни съди.

Наистина, всички сме грешни, Господи!

6 януари 2012 г., Богоявление

Tags: ,

Comments are closed.