Защо не отиват в манастир?

Разкритието за 11 ченгета в т. нар. Свети Синод разтърси миряните. Впрочем, оказа се, че били с още един повече, т. е. цели 12. Колкото са и апостолите. С тази разлика, че онези хора (с изключение на Юда, разбира се) са тръгнали по света да разпространяват Словото Божие, а нашите 12 митрополити са разпространявали словото на изповядващите им се братя по тайни явки със своите офицери-настойници. И сега се правят на недочули искането на свещеници да слязат от луксозните си автомобили и да се замонашат. Толкова ли е трудно да се усамотят в килиите? Н са ли чували за Неофит Бозвели, който отива с гордо чело в тъмницата, където издъхва, но отстоява искането си за самостоятелна българска църква? Или за отец Матей Миткалото, който обикаля цялата страна с опърпаното си расо и разнася своите книжчици, за да буди своя народ?

Сигурно обаче не са чули за главата на Полската църква кардинал Станислав Виелгус. Вербуван от тяхната Държавна сигурност, той наблюдава отблизо кардинал Карол Войтила (преди да стане Папа Павел Йоан Втори) и донася за всяка негова дума и намерение. Разобличен през 2000 г., Виелгус публично са покайва, моли за прошка и веднага си подава оставката. 

Къде ти такава доблест от нашите 12 “апостоли”?

Наскоро с потрес чух по “Хоризонт” как Велислава Дърева (бивш депутат от БСП) разпалено обясняваше колко набожна била и ни увещаваше, че на Патриарх Максим трябвало да целуваме не само ръцете, но и краката… Тя е свободна да му целува каквото си иска, но ние няма да го сторим. Един професор пък обвиняваше като грешници не митрополитите, а ДС, задето ги е вербувала. Бре, още малко – и да им се молим за прошка, задето толкова са страдали. Чухме и информации, че хората вече се отдръпнали от черковането и не влизали в църква. На тях ще отговоря с думите на Христос: че всяка човешка Душа е Храм Господен. Не си длъжен да влизаш в църквата и да палиш свещи, още по-малко – да търсиш посредник между тебе и Господа (отците и без това неимоверно вдигнаха таксита за кръщене, сватби и опела); достатъчно е да се помолиш Богу (разбира се, ако изпитваш необходимост) в Храма на Душата си.

А що се отнася до нашите 12 “апостоли”, нека последват примера на своя католически събрат (нищо, че наричат католиците – еретици) и да се оттеглят в някой от и без това обезлюдяващите манастири. Така наистина ще се пречистят и ще заслужат прошката ни (макар че досега не са я поискали).

Comments are closed.