Х Национален конгрес по микробиология

Проф. Тодор Кантатджиев – лекар на България!

В Пловдив се проведе Х юбилеен конгрес по микробиология, организиран от Българската асоциация на микробиолозите. И конгресът, и асоциацията са създадени от дългогодишния нац. консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Затова той заслужено бе удостоен с най-високото професионално-съсловно звание у нас “Лекар на България, което се присъжда съвместно от МЗ, БЛС, СУБ, Национален Алианс “Живот за България”, Съюза на българските медицински специалисти и в. “Български лекар”.

Честито, да е жив и здрав дълги години, и все така успешно да организира този конгрес!

Спомнихме си за незабравимия създател на микробиологията в Пловдив – знаменития проф. Елисей Янев, както и за неподражаемия му главен асистент-благородник Спартак Хаджиев, който по-късно стана професор; той е баща на възхитителната несменяема микробиоложка на ИСУЛ доц. Нася Хаджиева, която пък е майка на младия пловдивски доц. Михаил Петров – каква възхитителна приемственост!

В продължение на 3 дни микробиолози, паразитолози, имунолози и педиатри от цялата страна обсъждаха своите научни проблеми.

Бе отчетен актуалният проблем на инфекциите, предавани с храни и води. За по-пълното дешифриране на етиологията им е необходимо при всеки взрив, да се прави освен бактериологично, още и вирусологично и паразитологично изследване. Крайно време е да се започне систематично провеждане на изследване за Кампилобактер в страната, като изолираните щамове се пращат за потвърждаване в Нац. референтна лаборатория по чревни инфекции.

Отправен бе призив към педиатрите за подобряване на микробиологичния мониторинг и оптимизиране на антибиотичната терапия в ранните часове след раждането.

Разгледани бяха хирургичните инфекции, както и диагностичните предизвикателства при предаваните с кърлежи инфекции, които са с природна огнищност и не могат да бъдат изкоренени. Тревога предизвиква кримската Конго-хеморагична треска, която е най-честата предавана от кърлежи вирусна инфекция, протичаща изключително тежко и нерядко летално. Другата вирусна хеморагична треска е с бъбречен синдром и се причинява от хантавируси. Западнонилската треска дава ниска смъртност (по-малко от 1%), но може да причини енцефалит, а и възстановяването след нея е много тежко.

На официалната вечеря чухме великолепното пеене на едва 9-годишната Ерика. Когато водещият я попита какво мисли за микробиолозите, тя с непринудената си детска чистота изрече: “Те са добри хора. Пожелавам им много да работят. И все така да се подмладяват…”

Амин, дай, Боже!

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.