XIII национална конференция за ОПЛ и педиатри

И тази среща е ежегодна и традиционна. Тя бе съдадена от амбициозния доц. Илко Калев, но след преждевременната му кончина се поде с не по-малко умение и вдъхновение от обаятелната му приемничка доц. Пенка Переновска, ръководител на Клиниката по педиатрия при МУ – София, носител на Почетен знак “Български лекар”.

Както винаги, интересът и посещаемостта бяха впечатляващи, а организацията от страна на милите момичета от WASTEELS (тел. 931-11-17; office1@wasteels.bg) – безупречна.

Срещата бе открита с вълнуващо поетично есе, изнесено от доц. Переновска, която доказа, че лириката и педиатрията са абсолютно съвместими. Първият доклад бе изнесен от акад. Богдан Петрунов, Лекар на България и носител на Наградата “Проф. К. Чилов”, председател на Консултативния съвет на Национален алианс “Живот за България”, най-дългогодишният български лекар-консултант на СЗО, на тема “Алергията – съвременно социално-значимо заболяване”. Днес не по-малко от 30, дори 40% от човешката популация проявява свръхчувствителност към разнообразните алергизиращи фактори на заобикалящата ни природна и околна среда. Значителен дял в човешката и особено в детската патология заемат бронхиалната астма, алергичният ринит, уртикарията, атопичният дерматит, лекарствената и хранителната алергия и пр. Върху брохиалната астма обстоен доклад изнесе и всепризнатият авторитет по темата доц. Переновска, която наблегна най-вече на подобрения контрол върху астмата и редуцирането на честотата на екзарцербациите й, изискващи посещение при лекар или спешно звено.

Както винаги – социално ангажиран, д-р Красимир Кушев определи приоритетите в здравеопазването, както и техните етични норми и финансови измерители. Юрист П. Стойчева от ИАМО разясни правата на детето като пациент и превантивната и последваща защита на неговия лекар.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.