Детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги” с награда за принос към здравето на най-малките

Награда „Златна ябълка” от Националната мрежа за деца спечели Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги”. Призът бе връчен в раздел „Болница” на ежегодните награди на организацията за принос към живота и благосъстоянието на децата, съобщи доц. д-р Пенка Стефанова, началник на клиниката. Отличието е заради успешната работа в една изключително деликатна, специфична и отговорна медицинска област – педиатрията и детската хирургия.

Тя припомни, че ръководената от нея клиника е първото в страната специализирано детско хирургично отделение и е единствен център за Южна България за хирургия на новороденото. Основана е през 1952 г. с наличен стационар от 30 легла и отделение по детска анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОДАРИЛ) с 8 легла.

В момента клиниката разполага общо с 46 легла и 4 операционни зали, оборудвани с модерна апаратура и инструментариум, специфичен за детската и пластична хирургия. ОДАРИЛ разполага със съвременна анестезиологична апаратура за деца, мониторен контрол, кувьози и апаратура за изкуствена белодробна вентилация.

Tags: 

Comments are closed.