Около 350 000 души в България страдат от бронхиална астма

Тютюнопушенето, както и замърсената околна среда са сред факторите за развитие на бронхиална астма, която е най-честото хронично заболяване в детската възраст, каза доц. Даниела Петрова от УМБАЛ „Александровска“ в София на петата месечна среща с журналисти по проекта Сила за здраве на МСД – България.

Според доц. Петрова, избягването на рисковите фактори, сред които и тютюнопушенето, би могло да доведе до намаляване на броя на болните от астма. В днешно време има адекватно лечение, което намалява честотата или елиминира астматичните пристъпи.Целта му е постигане на контрол върху клиничните прояви на заболяването, за да се осигури нормален начин на живот на пациентите. При поява на характерните симптоми – кашлица, засилваща се през нощта, задух и свирене в гърдите е задължителна консултацията със специалист. Наличието на алергичен ринит, често придружава или предхожда развитието на астматичните симптоми. В тези случаи се препоръчва комбинирано лечение и на двете заболявания, което да въздейства както на долните, така и на горните дихателни пътища.

По данни на (СЗО) в световен мащаб между 100 и 150 милиона души страдат от астма. У нас цифрите показват, че 350 000 са възрастните с този проблем, а децата – 35 000. Предвид наличието на съвременни възможности за диагностика и лечение на астмата,ранното диагностициране и правилното лечение позволяват ефективен контрол и осигуряват добро качество на живот за тези пациенти.

Tags: , , ,

Comments are closed.