Професор Иван Чалъков: “Лекари да съдят колегите си, а не обществото!”

Под това заглавие в. “Монитор” публикува интервю на Силвия Николова с именития наш ото-рино-ларинголог проф. Иван Чалъков, част от което цитираме: “Никой не казва, че няма лекарски грешки, но ми омръзна новините да започват все с тях. И това става във време, когато лекарите буквално бягат от страната ни. Същевременно само за година и половина починаха шест души колеги, все водещи специалисти с европейска известност. (И никой от журналитите не се заинтересува защо стана така, бел. Т. Н.). Тези 13 пневмонии и 3 перикардита с цената на какво съм ги получил? Българските лекари не само са недооценени, но и непрекъснато обвинявани в какво ли не. За нас не се чува нито една добра дума. По време на соца някой (Георги Джагаров, допълнение Т. Н.) пишеше за нас “черни души в бели престилки”.

…За лекарска грешка могат да говорят само водещите специалисти в страната, а не некомпетентни хора (в т. ч. и журналистите, които по прицип търсят само сензации, допълнение Т. Н.). И не искам повече да ни наричат “здравни работници”!!

… В същото време в страната всякакви хора се правят на “алтернативни медици”. Питам аз: кой тук контролира тези близо 40 000 магьосници, лечители, “биоенерготерапевти” и всякакви други, които увреждат човешкото здраве и накрая техните “пациенти” идват при нас? (Защото лекарите пък биват много стриктно контролирани и санционирани от НЗОК, РЗИ, ИАМО, НАП и пр. А що се отнася до раздел “Алтернативна медицина” в ЗЗ, против него сме писали нееднократно, и то още по времето, когато той се обсъждаше и приемаше в НС, бел. Т. Н.).

При нас, в Клиниката по УНГ/УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ, се оперират по 450 най-тежки патологични случаи в България. Някои си правят ПР-акции, като изследват профилатично младежите за ХИВ/СПИН, но не и в болниците. А ние, лекарите (и медицинските сестри, бел. Т. Н.) сме непрекъснато в кръв, а не сме застраховани срещу зарази; работата ни е като игра на руска рулетка. Откъде накъде да продължаваме така (рискувайки собствения си живот, допълнение Т. Н.)? Нямали пари?! Ами да намерят! В клиниката имаме 8 лекари и медицински сестри, преболедували от хепатит В, заразени тук, от нашите пациенти. Затова е необходимо да знаем и какви вируси носи в себе си този, който е приет по спешност, защото заразеният невинаги знае, а и ХИВ-носителите по прицип често пъти крият за инфекцията си. Това трябва да е въпрос на държавна (и съсловна!, допълнение Т. Н.) политика: да се осигурят експресни изследвания за стационарните и спешни случаи за носителство на ХИВ и хепатит В и С. (Нееднократно сме повдигали този въпрос пред МЗ и БЛС, досега – без никакъв отклик, бел. Т. Н).

… Трябва да има Лекарска камара! Така е в повечето европейски страни, а в организациите от типа на Лекарския съюз членството не е задължителн, а въпрос на престиж. Напр. във Великобритания е изключително трудно да станеш член на най-престижната им съсловна организация – Кралското хирургическо дружество – за да те приемат трябва да се докажеш (и да държиш приемен изпит, както гръдният хирург д-р Петър Ал. Червеняков, единственият българин, който е негов член, допълнение Т. Н.). Недопустимо е правото на работа на един медик да зависи от това дали е член в монополния БЛС или не е. (И по този въпрос сме писали нееднократно, но явно положението ще си остане непроменено; може би пък то наистина да е необходимо. “Кой крив, кой прав – не знам, но колата и до нине там”, казва Петко Славейков, бел. Т. Н.).

… Държавата трябва да покаже, че съществува и в медицината. Необходимо е да спре войната (водена от нея и някои медии, допълнение Т. Н.) срещу съсловието, да се намали администрацията в здравеопазването.”

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.