КНСБ НЕЩО МНОГО СИ ПОВЯРВАХА…

5 години задължително разпределение на новозавършилите лекари! Това щели да предложат КНСБ за узаконяване. Веднага си припомнихме годините, когато ни разпределяха, без да ни питат къде искаме – но за 3 години. Вярно, тогава другарите комунисти имаха някакво основание: в края на краищата не плащахме никакви такси за обучението си. Имахме и възможности за общежития (срещу символичните 2-3 лв месечно), и за столово хранене (общо 60 стотинки купонче за обед и вечеря). Както се казва – какво му плащаш. Вярно, задължителното разпределение ни тежеше – но какво да се прави?

Сега студентите си плащат солени такси, т. е. държавата не им покрива обучението. И като завършат, би трябвало сами да определят къде да си търсят прехраната, след като цели 6 години са били на гърба на бедните си родители.

Скептични сме относно намеренията на КНСБ, които явно не са се разделили с комунистическото си мислене. Още повече, че разпределението на медиците едва ли е тяхна грижа. Има си НС, МС, МЗ – те би трябвало да умуват как да задържат младите лекари тук. Едно обаче да знаят: насила хубост не става. Ние пък мислим, че практиката на Принудата остана далеч назад и далеч. Май че някъде в Северна Корея.

Comments are closed.