ТЕФТЕРЧЕ НА ЛЕВСКИ – И ЗА ЛЕКАРИТЕ!

В своето прословуто Тефтерче (нека да го изписваме с главна буква, както Конституция, Закон, Родина!) най-великият син на Майка България стриктно, до грош, е отбелязвал харчовете на поверената му народна пара. Но Той е Левски, несравним и недостижим. В същото време “народний войвода” Панайот Хитов си е купил лозови пръчки в Сърбия с жълтиците, извоювани от хъшовете за пушки.

Предстои поредният Отчетно-изборен Събор на БЛС. Дали на него ще се дадат точни, разбити по пера данни за изразходването на събирания насилствено членски внос на все още работещите в България 25-26 000 лекари. Да, да, насилствено, защото те са принудени – антиконституционно, без никой да ги е питал, и въпреки, че Конституцията забранява задължителното членуване в каквато и да е организация, било тя партийна, синдикална или неправителствена! – да членуват в единствения, монополен и казионен (защото е създаден със специален закон) БЛС. Не можеш да практикуваш професията си на лекар (а също така – и стоматолог, фармацевт, сестра, акушерка, фелдшер), ако не членуваш в съответните казионни съсловни монополни организации. Освен това, понеже са създадени със специални закони, тези организации не подлежат на проверки от Сметната палата; те си имали, видите ли, собствени Контролни комисии, които единствени имали право да проверяват приходите и разходите им. А известно е, че членовете на тези комисии (както и на Етичните) се избират накрая на Събора, прибързано, формално, надве-натри, когато повечето от делегатите вече са си тръгнали към родните места. Съставени са от хора от различни краища на страната, които я се съберат веднъж през мандата си, я не, и то в непълен състав.

Така и на им стана ясно на лекарите какви заплати получават техните съсловни ръководители, раздавали ли са си коледни бонуси, къде и на каква цена са бивали командировани, какво са свършили там и пр. Не им стана ясно и какви пари се заделят за странното ипотекиране на безплатно дарения им терен за прословутия Лекарски дом (койтоя явно, никога няма да бъде построен). Нито пък защо делегатите на Събора, проведен в Равда преди 2 години, гласуваха… освобождаване от финансова ревизия и отговорност на предишните съсловни председатели Андрей Кехайов и Божидар Нанев. Странно: да не искаш отчет за какво е похарчен задължително събирания свещен членски внос на колегите ти, които са те изпратили да ги представляваш на най-висшия съсловен форум!?!

Тези съсловни ръководители, а и над 400-те делегати от цялата страна: не са ли чели Тефтерчето на Левски?!

Comments are closed.