До господин Росен Плевнелиев, президент на Република България

Уважаеми господин президент,

Във връзка с проведеното на 19.09.2912г., заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики, на тема „Здраве и здравеопазване: ключови цели и решения”, бихме искали да Ви уведомим следното:

Изразяваме искреното си съжаление, че председателите на трите съсловни организации – Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз и на Български фармацевтичен съюз, бяха принудени да напуснат дискусията поради проявено неуважение и неспазване на протокола, който определя и градира държавните и законови компетенции, възложени на съсловните организации в сферата на здравеопазването. Без да подценяваме неправителствения сектор и останалите участници, смятаме, че като организации, създадени със закон, на които са възложени сериозни отговорности по опазване здравето на нацията и защита законовите интереси на лекари, фармацевти и лекари по дентална медицина, беше задължително да се даде приоритет на нашите изказвания. Недопустимо е да се неглижират становищата на трите съюза, като преди това се дава думата на други организации, чиито мнение ние безспорно уважаваме. Различията в нивата на отговорности, би трябвало да дават приоритет на тази, които представляват работещите в системата, а не административно-представените органи, които са функция от нашата основна дейност (частни доброволни фондове, статистически данни, логистика и т.н.). В случая, считаме, че е налице недопустим пропуск не само на протокола, но и на модератора на срещата, който не отдаде заслуженото ни място в поредността на изказванията.

Съсловните организации изпълняват функции, делегирани от държавата, поради което тяхната дума се чува винаги непосредствено след Парламент, Правителство, представено чрез Министерство на здравеопазването и Национална здравно – осигурителна каса.

Нашите становища по темата са задължителна част от дискусията и тъй като са базови, следваше да се чуят в началото, а не да бъде оставени формално накрая.

В този аспект, оценяваме Вашите лични усилия и добра воля да бъдете инициатор за постигане на консенсус при извеждане на здравеопазването като национален приоритет.

Уважаеми господин Президент,

Още веднъж изказваме личното си уважение към Вас и настояваме за среща в удобен за Вас момент, където ще Ви запознаем с реалните проблеми и виждания на представляваните от нас около 45 хиляди лекари, зъболекари и фармацевти относно промените в сектора.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС:

(Д-Р ЦВЕТАН РАЙЧИНОВ)

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЗС:

(Д-Р БОРИСЛАВ МИЛАНОВ)

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БФС:

( МАГ.ФАРМ. МИРОСЛАВ НЕНЧЕВ)

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.