20 октомври – Световен ден за профилактика на йоддефицитните заболявания: Сол или вода?

«Ако бремените жени бъдат здрави, здрави ще бъдат новородените деца, здрава ще бъде нацията. За това, съгласно Конвенцията за правата на детето, бъдещите майки имат право на ежедневен адекватен прием  на 200-250 мкг йод. Съгласно същата конвенция, децата имат право на ежедневен прием на 90-150 мкг йод.

Нашата цел  е  информацията за  уникалния универсален продукт «ЙОДИС» – вода, обогатена    с йони на йод, без цвят, без миризма, без противопоказания, абсолютно безопасна,  да стигне до всеки, който иска да бъде здрав. И нека всяка сутрин не само бремените и кърмачките, но и техните малки  деца, ученици, студенти, младежи, хора, заети с физически и умствен труд, млади и стари, в зависимост от възрастта да приемат от няколко капки до 1-2 супени лъжици  «ЙОДИС».

 

 

През 2006 г.  България  бе  посочена като страна, в която успешно се прилага универсалното йодиране на солта като основен метод за елиминиране на йодния дефицит и причинените от него заболявания.

 

 През юли 2010 г.  МЗ прие промени в Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели,  което е в съответствие с приетите от ЕС и СЗО препоръки за намаляване на ежедневния прием на сол.                                            

 

«За недопускане на нов взрив на йоддефицитни заболявания, както и на заболявания, свързани със свръх прием на йод, е необходим ефективен контрол на въздействието на йодираната сол върху здравето на населението чрез изследване на рискови групи (деца, бременни и кърмещи жени) на всеки 4 години. Предвижда се първите изследвания за въздействието на йодираната сол върху йоддефицитните заболявания и нарушения да бъдат извършени през 2012 г. Необходимите средства за това ще бъдат включени в  бюджета на МЗ за съответната година.»

 

Има и проект  BG051PO001-5.3.01, за осъществяването на който  са отделении 4 692 754 лева, който е насочен към повишаване  на работоспособността на човека чрез укрепване на неговото здраве.

 

В рамките на този проект е и националната информационна кампания за намаляване на  ежедневната употребата на сол.

 

 

По какъв начин тогава човек ежедневно ще получава необходимите за здравето и имунитета 90-250 мкг йод?

 

 

Ние ви предлагаме «Йодис» – най-везопасна, най-леко усвоявана и без противопоказания дневна доза за нормализиране на йодния статис и продотрватяване на йоддефицитни заболявания.

«ЙОДИС ЦЕНТЪР» www.jodiscentr-bg.com

 

 

Ежегодната среща по проблемите на йоддефицита и тяхното разрешаване ще се проведе в гр. Киев/24 ноември 2012 г.

Comments are closed.