От какво боледуват лекарите? Какво са свършили етичните комисии? Приемате ли да обявим 2013 за година на Чилов?

На вниманието на УС на БЛС

Уважаеми колеги,

Обръщам се към вас с две предложения, а именно:

Знаете, че заболеваемостта и смъртността сред самите лекари е по-висока, отколкото при техните пациенти… Това несъмнено се дължи на огромното физическо и психическо пренапрежение, както и отговорността, която те трябва да преживяват при изпълнение на своите задължения. Лекарската професия е Изкуство, което изисква пълно себеотдаване в условията на силен стрес, който често пъти е на предела на човешките възможности. Не намирате ли за необходимо и дали е възможно да проучите заболеваемостта и смъртността сред съсловието?

Случаят в Дулово, при който (според медиите) общински съветник е употребил физическо насилие над директора на местно лечебно заведение, едва ли е обект на Комисията по лекарска етика, а по-скоро (ако изобщо е бил действително извършен) – на Прокуратурата. Но ми се струва интересно да оповестите каква работа са свършили Етичните комисии по места от съмото възстановяване на БЛС досега или поне през последните 10-тина години.

На 18 май 2013, в рамките на 16-тите традиционни автентични “Чилови дни”, ще отбележим 115-тата годишнина от рождението на един от най-великите български лекари чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898-1955). Предлагам ви съвместно да обявим 2013 за “Годината на Чилов”, като призовем Медицинските Университети в страната, както и областните болници, заедно със съответните РЛК, да отбележат, чрез научни сесии и кратки възпоменателни събрания, да отдадат почит на делото и паметта на бележития проф. Константин Чилов, създател на българската клинична лаборатория, автор на над 250 научни публикации, вкл. учебници и монографии.

Предлагам ви още: да отпуснете средства за подръжка на рушащата се Къща-Музей “Проф. к. Чилов” с. Славейно.

Tags: ,

Comments are closed.