Министър Десислава Атанасова: ,,С реализирането на всички проекти на МЗ ще дадем шанс на лекарите да работят в България”

16 млн. лв. се отделят по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”за специализации на 1000 младите лекариС реализацията на всички проекти на Министерство на здравеопазването по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и Оперативна програма “Регионално развитие” ще дадем шанс на лекарите да работят в България и пациентите да са много по-доволни от качеството и нивото на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по време на официалната церемония по връчването на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Нови възможности за лекарите в България“. Договорът беше връчен на здравния министър от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. и е на стойност 16 милиона лв. С тези средства ще бъдат осигурени стипендии за заплащане таксата за обучение на 1000 млади лекари-специализанти, които до момента финансираха самостоятелно своето практическо и теоретично обучение. С реализацията на проекта пред младите лекари се отварят вече три възможности за специализация – по държавна поръчка, платена поръчка и с европейски средства. Определящи за специализациите с европейски средства ще бъдат изпитните резултати на кандидатите и това е другият начин за финансиране на младите лекари в случаите, когато е изчерпана държавната поръчка.

Министерството на здравеопазването вече е сключило договори с лечебни заведения и университети и програмата ще стартира след като стане ясен броя на специализантите след края на декемврийската сесия. В рамките на обучението специализантите ще получават две минимални работни заплати за времето, в което не са получавали трудово възнаграждение. Министерството ще изплаща и таксата на специализантите, които в момента са 180 лева. Срокът за изпълнението на проекта е 15 месеца.

Министър Десислава Атанасова изрази надежда, че усилията на правителството и на Министерството на здравеопазването да се задържат в България младите специалисти ще бъдат оценени. Тя информира, че средствата по проекта за специализация на лекарите са договорени за по-малко от пет месеца, което е прецедент и се дължи на усилията и ангажираността на екипа на МЗ.„Буквално всеки ден се прави нещо положително в областта на здравеопазването и днешният договор е ясен индикатор и доказателство за доверието на нашите европейски партньори, че вървим в правилната посока. Успешното реализиране на проекта ще създаде реални възможности за неговото продължаване и през следващия програмен период като по този начин се гарантира устойчивостта му”, заяви министър Атанасова.

Tags: ,

Comments are closed.