Старците хора ли са?

“Възрастните японци съдават много излишни разходи на държавата. На възрастните трябва да им бъде позволено да побързат да умрат. Така всяка сутрин човек се събужда, чувствайки се все по-зле и знаейки, че за лечението му плаща правителството.”

Таро АСО, Финансов министър на Япония

Коментар. Струва ни се, че под тези думи с удоволствие би се подписал и друг финансов министър…

Спомняте ли си един японски филм, където един син поведе престарелия си баща към високата планина, и го изостави между дърветата, за да умре от глад и студ или да го разкъсат зверовете? Причината: вкъщи да има едно гърло по-малко за хранене…

Същото практикували и някои от ескимосите…

“Никой човек не трябва да умре тъжен и изоставен”, призоваваше Майка Тереза.

Нека да поставим ръка на сърцето си и да си отговорим честно:

# Следваме ли заветите на проф. Чилов, които си позволихме да формулираме съобразно живота и делото му и които нееднократно сме публикували и поставяли на вниманието на УС на БЛС за утвърждаване:

“Уважавай Живота! Обичай Болния! Почитай Колегата!

Всеки Човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с Достойнство!”?;

# Осигурили ли сме подобаващи грижи за възрастните и безнадеждно болните?;

# Включени ли са в НРД клиничните пътеки за долекуване и палиативни грижи и каква е оценката им?;

# Държавата разкрила ли е хосписи за терминално болните хора? А БПЦ?;

# Окончателно ли сме отхвърлили евтаназията и за предпочитане ли е жалкото угасване в болки и безпомощност или прекратяването им и достойното напущане на Белия Свят?

България неудържимо застарява; увеличават се сенилните и с Алцхаймер възрастни хора, много от които не получават адекватни грижи дори и от най-близките си. Всички от фалиралите малки общински болници могат да поемат подобни пациенти, още повече, че там има и голяма безработица, а и климатът е походящ – особено в най-здравословното място в България – Родопите.

Tags: , , ,

Comments are closed.