Д-р Божидар Нанев и доц. Коста Костов за здравеопазването

“Първата ми констатация бе, че в морален план липсва доверие в съсловната организация – както от страна на обществото, на обществените и държавни структури към БЛС, така и вътре в него, обезвереност в самите редови лекари. Наследството в административен и финансов план също е тежко.

Много финансови задължения, които тепърва установяваме в хода на ревизията, която провеждаме. В сметките на БЛС няма наличност, има и задължения, натрупани под форма на заеми. Всички факти от проверката ще бъдат изнесени на УС, на НС, както и на предстоящия Събор. В продължение на месец нямаше и счетоводител. Но най-големите ми тревоги наистина са в зоната на морала и на обезверяването, в липса на мотивация.
 БЛС може да работи като структура, наподобяваща камара.”

 
Д-р Божидар Нанев,
в. “Форум медикус”, 2 март т. г.

“В България личните лекари са поставени в много стресова ситуация – за много кратко време трябваше да се преквалифицират и да се адаптират към нови изисквания, които в други държави са утвърждавани с поколения. Защото българската система на здравеопазването е тотално объркана. И в тази уродлива система личният лекар трябва да се справя – да “прескача” огромната дупка, която съществува между висококвалифицираните болници и първичната медицинска помощ. На ОПЛ се налага да преодоляват всички лъжи и недостатъци на системата, за да бъдат в състояние да предостави оптимална помощ на пациента. Изумен съм как успяват да се справят, при този съкратен бюджет и безкрайната документация, чието попълване отнема качествено време, което лекарят би трябвало да посвети на болния си.”

Доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести,
в. “Форум медикус”/2 март т. г.

Tags: , ,

Comments are closed.