Договаряне на академично споразумение с Донецкия Национален Медицински Университет

На 18 март т.г. МУ-Пловдив беше домакин на работна среща с представители на Донецкия Национален Медицински Университет „Максим Горки” (ДНМИ) от Украйна. Г-жа Елена Гайдарова – Директор на Международния учебен център и неврофизиолог, и г-н Евгений Рожденственский – Началник Отдел Международни връзки в ДНМИ, се срещнаха с Ректора на университета – проф д-р Стефан Костянев.

На срещата присъстваха и проф. д-р Мариана Мурджева – Зам. ректор по Международно сътрудничество и проектна дейност, и доц. д-р Атанаска Александрова – Институционален координатор за връзка с руско-езичните медицински университети. Гостите бяха придружавани от г-жа Марьяна Импреорова – Председател на Украинско-българското сдружение „Пловдив”, и д-р Любен Виденов – Управител на фирма „ЛЮАС” за образование, лечение, производство и услуги.

ДНМИ е основан през 1930 г. и има Медицински, Дентален, Фармацевтичен и Сестрински факултети, в които общо работят над 920 преподаватели (от които 150 професори и 243 доценти), а се обучават над 4000 местни и 2000 чуждестранни студенти от Източна Европа, Китай, Монголия, Африка и Латинска Америка. Донецк е втори по население град след столицата Киев, но най-големият студентски град в страната, където са локализирани 70% от украинската индустрия и бизнес.

На срещата професор Мурджева представи насоките на бъдещото двустранно споразумение – академичен обмен на преподаватели, студенти, специализанти и докторанти; разработване на съвместни научни проекти, учебници; публикации в научните издания на двата ВУЗ’а. Представителите на МУ-Пловдив и ДНМИ „Максим Горки” изразиха желанието на академичните си ръководства за дългосрочна колаборация в учебната и научната си дейности. Гостите бяха запознати с особеностите на учебния процес в МУ-Пловдив. По-късно те разгледаха Аудиторния комплекс.

Инициативата за сключване на споразумение с един от водещите медицински университети в Украйна идва от ръководството на Факултета по Обществено здраве (ФОЗ) при МУ-Пловдив. Самата среща беше организирана от отдел „Международно сътрудничество” на МУ-Пловдив със съдействието на екипа на почетния консул на Украйна в Пловдив – инж. Димитър Георгиев.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.