Предизборни размисли

По време на управлението на ГЕРБ са били закрити 19 болници: общинските болници в Девин, Елена, Дряново, Кула, Тервел, Генерал Тошево, Бобов дол, Трън, Брезник, Пловдивската белодробна болница и др., съобщава в. “Сега”. Така и не става ясно дали на тяхно място са създадени МЦ с 10 легла или населението на тези градчета ще разчита само на “Спешна помощ”. Вярно е, че в малките градчета няма нужда от големите болници, които по времето на социализма се строяха навсякъде, под път и над път.

Те ще си замират постепенно – така, както отдавна са затворени родилните домове в по-големите села, разкривани още от първия здравен министър д-р Рачо Ангелов. По-страшното е друго: че липсва обобщение и анализ на тези факти от страна на МЗ, което, все пак, е отговорно за цялостната национална здравна политика. Че то няма концепция и стратегия (ясно разпределени и финансово обезпечени!) за бъдещото й развитие, предвид драстичното стопяване и застаряване на населението.

И че десетките партии, които напират за властта, също не са ги направили. Всичко ще си кара по старому – ден за ден, кръпка по кръпка, хаотично и без мисъл за бъдещето. А то е толкова мрачно, че наистина по-добре да не го виждаме…

Още по-интересно е друго: как така, при 3-кратно увеличение на бюджета на НЗОК – от 1 млрд лв преди 12 години на над 3 млрд лв днес, хоспитализациите са се увеличили съответно от 1 млн 150 000 на близо 2 млн? И то – при този драматичен демографски срив!

Изводът е следният: или хората боледуват много повече, или лекарите, които работят едновременно на две места (и в извънболничната, и в болничната помощ) все по-често хоспитализират пациентите си, за да вземат пари по КП, вместо да ги лекуват амбулаторно или на домащен стационар.

Tags: 

Comments are closed.