Плащайте вноски и кеш едновременно, като не си знаете правата!

Медиите срамежливо съобщиха, че от вчера (11 юни!!) направленията за консултативен преглед и изследвания свършили и всеки ще трябва да плаща от джоба си дори и за рентгенография по спешност… Няма значение дали досега честно и стриктно си си плащал вноските.

Разбира се, умникът-директор на НЗОК пак ще се скрие – както по време на рехавия митинг пред кабинета му преди 4 месеца. Нито пък ще си подаде оставката. Още по-странно е друго: че пациентските организации си мълчат по въпроса. Явно, тях ги интересуват повече субсидиите от фармацевтичните фирми…

Мълчи и Главният прокурор, от когото поискахме да хване Дянков (тук ли е или отдавна вече – във втората си Родина САЩ?) за яката и да го попита защо открадна 2 млрд народни лева от резерва на НЗОК, уж събирани за здраве и по ЗЗО – задължително предназначени за харчене само за здраве! – и ги скри в общия кюп на т. нар. консолидиран републикански бюджет. Да попита, разбира се, и неговия гуру, който официално си призна на една среща в Центъра по хигиена, че това е било грешка: парита за здраве да се харчат за магистрали и пенсии – и обеща, като пионерче при връзване на червената връзка – повече да не прави това. И продължи да го прави в още по-широки мащаби.

Навремето, като млад лекар, имах безлимитното право да искам консултация с който си искам тесен специалист, както и да пращам за всякакъв вид изследвания. Тогава нямаше лимитирани направления – просто драсваш една хвърчаща бележка, и толкова. Сакън, да не помислите, че плача за лошия комунизъм и не обичам днешния добър капитализъм.

Просто казвам какво беше. Като ординатор в Кардиологичното отделение пък изписвах колкото си искам от необходимите за правилната терапия лекарства на моите пациенти. В болничната аптека нямаше “няма”, “скъпи са”, нито пък – отказ. Идваше пом.-фармацевтката и носеше медикаментите с пълна кошница (буквално, не в преносен смисъл). Още я помня тази кошница – една такава голя-яма, препълнена с флакони, ампули, блистери.

Но дойде Свободата. Дойдоха и баш-реформаторите – зъболекали, учили-недоучили, с фалшиви дипломи по здравен мениджмънт от Бургаския университет; не давали нито едно тежко инфарктно нощно дежурство, в ръцете им никога не умирали болни – и прекроиха цялото здравеопазване. Обърнаха го като хастар. Изтърбушиха го!

Крайно, крайно време е за нова организация, която да наблюдава какафонията в националната здравна политика. Иначе няма да ползваме направления дори и в първите 5 дни от месеца. И ще си плащаме едновременно както вноските, така и кеш.

Tags: , ,

Comments are closed.