Новата професия “Асистент на лекар по дентална медицина” в МУ – Варна

След утвърждаване от Академичния съвет на МУ – Варна на Учебния план и Учебните програми, предложени от Директора на Центъра за професионално обучение, започва процедура по лицензиране на новата професия „Асистент на лекар по дентална медицина“.Професията е от системата на средното професионално образование. Практическото и теоретичното обучение на бъдещите кадри, които ще придобиват трета степен на професионална квалификация, ще се осъществява в учебните бази и от преподаватели на Факултета по дентална медицина.

Обучението ще бъде под формата на квалификационен курс в рамките на 6 месеца и половина с общ брой на часовете 980 в полза на тези по практическа подготовка. Очаква се след получаване на лицензията в края на годината да стартира обучението на първите курсове. Едно от най-важните условия, които трябва да покрият кандидатите, е да имат завършено средно образование, а документите, които трябва да подадат са заявление, медицинско свидетелство и две снимки. Очаква се таксата да бъде 2000 лева.

Открай време Медицинският университет във Варна следва тенденцията да бъде иноватор и да следва нуждите на пазара на труда. Висшето учебно заведение беше първото, което откри преди 20 години специалността Здравен мениджмънт. Специалностите Медицински козметик и Медицински оптик също са сред новите попълнения в портфолиото от специалности, които предлага МУ – Варна. От тази година единствено тук в страната се осъществява обучение по Фармацевтичен мениджмънт за магистри. Също от тази година в Центъра за професионално обучение към Медицински университет – Варна стартира обучение по новите професии Здравен асистент и Болногледач. Варненският екип стои зад инициатива и в крайна сметка постигнатия успех българската държава да признае официално и да впише двете професии в Списъка на професиите през декември 2010 година.

Tags: 

Comments are closed.