Утвърдени чуждестранни ринолози оперират пациенти в УМБАЛ „Свети Георги”

Уникалните интервенции се предават на живо по време на обучение за УНГ специалисти, организирано от Българското ринологично сдружение.

Шест ринологични операции с модерна техника и иновативни методи бяха направени в УМБАЛ „Свети Георги – Пловдив” по време на Курса по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика с демонстрации на живо. Проявата е с международно участие и се организира от Българското ринологично сдружение (БРС), съобщи неговият председател доц. д-р Диляна Вичева, която е и част от екипа на Клиниката по УНГ болести в пловдивската университетска болница.

Уникалното специализираното обучение се води от световноизвестни учени от страната и Европа и е първото за Пловдив от толкова висок научен ранг. Участниците в него ще имат възможността да наблюдават хирургичните интервенции посредством специално създадена двустранна видеоконферентна връзка със светилата в ринологията.

Хирургичните интервенции се извършиха от проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия, проф. д-р Волфганг Пирсиг от Улм, Германия, проф. д-р Марко Каверсачио от Берн, Швейцария, проф. д-р Янис Констадинидис от Солун, Гърция, проф. д-р Бенедикт Фолц от Германия и доц. д-р Пламен Недев – секретар на БРС и ръководител Катедра по неврохирургия и УНГ болести в МУ „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна съвместно с екип от утвърдени български ринолози и анестезиолози.

От Българска страна участие взеха и проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги” и зам.-председател на Българското ринологично дружество. Той представи заснета на видеофилм демонстрация, посветена на основните техники при отворени ринопластики. Проф. д-р Румен Бенчев, председател на Българското сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия направи панелна дискусия с гостите за усложненията, възникнали при ринопластика.

Поради спецификата на функционалната ендоназална синус хирургия всички оператори работиха в новия Интегрален център за хирургично лечение на заболявания в областта на главата и шията на УМБАЛ „Свети Георги”. За реализирането на курса известна немска компания за производство на медицински инструментариум достави множество съвременни хирургични инструменти и ендоскопски оптики за всеки отделен пациент, които ще се инсталират и стерилизират два дни преди започване на курса, съобщи доц. Вичева.

Tags: ,

Comments are closed.