На вниманието на д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК

Уважаема директор Тодорова,

Като Ви честитя избирането на този висок пост, си позволявам да Ви дам едно уточнение, да Ви предоставя едно предложение и да Ви задам един въпрос, а именно:

Уточнението. В предаването “Неделя 150” публично попитахте кой ще Ви отговори за какво са похарчени присвоените от резерва на НЗОК 1,4 млрд лв. Лично Бойко Борисов на срещата с актива на столичното здравеопазване и УС на БЛС в Центъра по хигиена откровено заяви, че досега е харчел от здравните вноски за пенсии и магистрали, но това било погрешно и нямало повече да се повтаря. И след ден-два въпросните 1,4 млрд лв изчезнаха от НЗОК…

Предложението. Готов съм – безплатно! – да Ви предоставя, ако желаете, да качите на сайта на НЗОК моята монография “Здравна азбука”, единственото сертифицирано от МОН учебно помагало за здравна и сексуална култура. Така НЗОК ще се включи в профилактиката чрез разпространение на здравна култура сред населението и повече наши ученици и сънародници да знаят как да се предпазват от социално-значими, инфекциозни и полово-преносими болести.

Въпросът. От началото на годината НЗОК не придвижва закупуването на онколекарствата, което е фатално за хиляди болни българи. Кога ще бъде придвижен този скандален въпрос, затлачен от предишното ръководство?

Отговорът

Уважаеми доктор Найденов,

Предоставям Ви информация за лечението на пациенти с онкологични заболявания.

Процедурата по осигуряването и закупуването на медикаменти за лечение на онкологично болни пациенти се извършва от самите болници. НЗОК не закупува предварително тези лекарства, а заплаща за тях след като вече са приложени на болните. От началото на годината плащанията към болниците не са спирали и въпреки очертаващата се тенденция за дефицит в бюджета на НЗОК, няма да допуснем лишаване на здравноосигурените лица от медицинска помощ и лекарствени продукти. Ръководството на институцията ще предприеме всички възможни мерки, за да успее да осигури необходимите средства за лечение.

По повод идеята Ви за публикуване на Вашето издание “Здравна азбука” на официалната интернет-страница на НЗОК, Ви информирам, че на нея се публикува само институционална информация и няма как изданието да бъде поместено там. Високо оценявам Вашата активност за подобряване на здравната култура и приветствам инициативата Ви, но в случая НЗОК няма възможност да се присъедини към нея.

Д-р Румяна Тодорова,

управител на НЗОК

7 август 2013 г.

Дуплика

На д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК

Копие: д-р Таня Андреева, Министър на здравеопазването

Някой не е разбран

Дай, Боже, лекарствата за онкоболните хора наистина да бъдат своевременно доставяни, защото все по-често в пресата се изнасят съвсем противоположни данни. Само дето ние сме на мнение, че прицедурата тези медикаменти да бъдат грижа на отделните ЛЗ, е неправилна и предполага възможности за корупционни практики. Интересно, защо тези лекарства се закупуват от ЛЗ на различни, често драстично разминаващи се цени?…

Нашето предложение е да се върне старото правило за централно закупуване.

Странно ни е защо и МЗ, и МОН, и НЗОК вече двукратно отказват на – подчертаваме: безвъзмездното ни! – предложение да ни съдействат за разпространяването на здравна култура сред все по-боледуващото ни население и особено – сред подрастващите (които масово пушат, употребяват алкохол и наркотици и затлъстяват), вместо това да стане общодържавна задача. (Предлаганата тук от нас монография “Здравна азбука”, поръчана ни лично от Нели Нешева – която, въпреки гръмките си обещания, така и не закупи нито бройка от нея! – е сертифицирана от МОН като учебно помагало за здравна и сексуална култура).

Всички партии и правителства винаги гръмко обявяват профилактиката като приоритет на националната здравна политика. А профилактиката, както е известно, започва със здравна просвета, наричана “промоция”. Макар и най-евтината, тя е най-ефективната част от здравеопазването. Логиката е простичка и проверена в живота: повече здравно просветени хора – това значи по-добро предпазване от заболявания, т. е. по-малко болни хора, оттам – по-малко похарчени за лекуването им средства.

Очертаха се 5 основни дефицита в нашето здравеопазване: на финанси, квалифицирани кадри, профилактика, човеколюбие и доверие. Ние ще продължаваме да наблягаме на тези теми.

Tags: , , , ,

Comments are closed.