На вниманието на Министър д-р Таня Андреева: Липсата на акцент върху инфекциозните болести в стратегията 2014-2020

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Действително, в Здравната стратегия 2014-2020 не е наблегнато на инфекциозните болести; нещо повече – те са почти напълно прене-брегнати. И това – след като 60% от инфекциозната заболеваемост в ЕС се дължи на Румъния и България, а преди 2 години имахме цели 25 000 случая на морбили, което показва, че имунизационната ни програма е компрометирана напълно (за което нееднократно преду-преждавахме при започването на т. нар. “здравна реформа”, зами-слена и проведе-на от един самонадеян и безотговорен зъболекар).

Детската ни смъртност, която е планувана да спадне с невъз-можните 20%, се дължи основно, в 90%, на инфекциозни болести (свързани и с недоносеността и вродените малформации) и травми.

Хората в напреднала възраст почиват не само от сърдечно-съ-дови и ракови заболявания, но и от вирусни пневмонии, както и следгрипозни пневмонии и миокардити, както и – уви, нерядко! – от нозокомиални (вътреболнични) инфекции, което е недопустимо за съвременна болница.

Общо 5% от населението е контаминирано с хепатит в (3%) и С (2%), особено в районите, където на децата се извършва сюнет (обрязване) от неграмотни хора.

Женският стерилитет се дължи основно на прекарани в мина-лото полово-преносими болести (хламидиази, трипер, микоплазми), довели до срастване на маточните тръби.

Само минимална част от 20-те млн лв, давани за асистираните репродукции, да се отделят за здравна промоция, ще има някакъв ефект.

Би трябвало да се раработят специални програми за борба с инфекциозните болести, вкл. предаваните по полов път, за да се до-пълни Здравната стратегия с неразработената й част за инфекциоз-ните болести.

Tags: 

Comments are closed.