Професор Илия Попилиев: “Съвременна клинична аритмология”

“Любви все возрасты покорны”, казваше Пушкин.

На Медицината – също.

Проф. Илия Попилиев е роден в Карлово през 1929 г. Завършава медицина в Пловдив през 1953 г. (вероятно – в първия му випуск!), т. е. преди цели 60 години!! И оттогава, вече 84-годишен, не е прекъснал нито за ден да лекува болни, да пише доклади, трудове (на 200) и монографии (цели 16).

Сред тях са: “Повторен инфаркт на миокарда” (2 издания), “Наръчник за диагностика и лечение на синкопалните състояния”, “Наръчник за клиника и терапия на спешните сърдечно-съдови заболявания”, “Практическа спешна кардиология”, “Лекарствена кардиология”, “Интензивна кардиология”, “Диагноза и лечение на болестите на сърцето и съдовете” и др.

От 1982 г. е ръководител на Първа вътрешна клиника с кардиология при “Пирогов”, а от 1986 г. – на Клиниката по спешна кардиология при ИСУЛ. Всепризнат дойен и класик на спешната кардиология.

Ето, че излезе и нова монография на проф. Попилиев – “Съвременна клинична аритмология”. Както знаем, ритъмните смущения са извънредно чести, особено в днешното пренапрегнато време.

Книгата е ценно помагало за всички ОПЛ и кардиолози, както и за работещите в “Спешна помощ”. Тя е поредица от Клуб “Хипократ”, под общата редакция на друг неостаряващ и вечен Лекар – проф. Николай Беловеждов.

Да са ни живи и здрави всички неостаряващи колеги, влюбени в Медицината и Пациентите си.

Tags: , ,

Comments are closed.