MSD: Биологичните средства са най-ефективни при ревматологични заболявания

Своевременното диагностициране и бързо и адекватно лечение (което понякога продължава месеци наред) имат изключително значение за предотвратяване или забавяне на тежките и необратими поражения, до които могат да доведат ревматологичните заболявания. По отношение лечението им световен лидер е американската фармацевтична фирма МSD, която организира поредната конференция по темата. През последните години като най-добър метод за лечението им се наложиха т. нар. биологични средства.

Д-р Мадлен Николова и д-р Валентина Решкова от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” обърнаха внимание върху псориатичния артрит. Псориазис имат от 1,5 до 3% от населението по света, а 7,7% от тях развиват псориатичен артрит. Неговото лечение е най-ефикасно с голимумаб – първия подкожно прилаган ати-TNF-агент, който показва ефикасност при свързани с PsA етезит, дактилит и псориатична болест на ноктите. В дози 50-100 мгр този медикамент, познат под търговското име SIMPONI, значително е подобрил активния PsA и свързания с него псориазис на кожата и ноктите.

SIMPONI се реимбурсира от НЗОК. Курсът е 2-годишен, без странични явления. Може да се прекъсне по време на ремисия, по преценка на лекаря.

Tags: , , ,

Comments are closed.