Декларация на събранието на представителите на НЗОК

Подчертаваме изключителната необходимост от законодателни промени за оптимизиране на здравния сектор и работата на публичния здравноосигурителен фонд – Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Резултатите от тези промени ще гарантират изпълнението на специфичните изисквания, които Европейските и международните институции определят като задължителни за успешното функциониране на институциите в сферата на здравеопазването, в полза на здравноосигурените лица.

Предлагаме промените да се реализират в следните основни направления:

·         Регламентиране в Закона за здравното осигуряване на механизмите за финансов и медицински контрол и процедурите по осъществяването му, вида на нарушенията и последващите санкции.

·         Усъвършенстване на системата от критерии за регистрация на нови лечебни заведения.

·         Законово регламентиране правото на НЗОК да сключва договори с лечебни заведения, предлагащи относително най-добър достъп, най-качествени здравни услуги при сравнително най-благоприятни цени, след проведени конкурси с предварително обявени изисквания и критерии.

·         Въвеждане на конкурентно начало сред изпълнителите на медицинска помощ по група критерии.

·         Спешно разглеждане и утвърждаване на Националната здравна карта

·         Ускорено преструктуриране на лечебните заведения за болнична помощ, гарантиращи националната здравна сигурност

·         Приемане на специален Закон за регистрация и финансиране на публичните лечебни заведения и отмяна на регистрацията им по Търговския закон.

·         Законово задължение за МЗ, съвместно с НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ за изграждане и внедряване на цялостна система за ефективен и независим външен и вътрешен контрол върху качеството на медицинските и денталните услуги – на основа на обективна акредитация на лечебните заведения, и добре обосновани медицински стандарти и правила за добра медицинска практика, за всички специалности и  изпълнители на медицински услуги.

Подкрепяме реализирането на базови проекти, които ще доведат до:

·        Изграждане на електронно здравно досие на гражданите, като източник на информация за здравноосигурителните услуги, които са получавали;

·         Изграждане на Национален електронен здравен портал;

·         Въвеждане на системата на електронните подписи при предоставянето на данните;

·         Наличие на хардуер, който да осигури максимално ефективна работа на софтуерните приложения на национално и на регионално ниво.

·         Издаване на Европейска здравноосигурителна карта и разширяване на нейното съдържание и обхват с амбициите тя да стане и електронна, с валидност на територията на страната и в европейското пространство.

Потвърждаваме своята готовност да окажем пълно съдействие в усилията на институциите за гарантиране на ефективността в работата на НЗОК и успешното реализиране на здравноосигурителната дейност в полза на пациенти и лекари.

(със съкращения)

Tags: , , ,

Comments are closed.