На вниманието на УС и Етичната комисия на БЛС

Ще имаме ли съсловен застъпник?

Тромавата шведска дума омбудсман означава “застъпник”, която е звучна, нашенска и разбираема, затова ние, като радетели на чистия български език, ще я употребяваме занапред.

В бр. 2 т. г., по повод срамното обвинение срещу изтъкнат наш лицево-челюстен хирург от ВМА, отправихме призив към УС и Етичната комисия на БЛС да защитава колегите, обвинявани и дори – вече нерядко – изправяни пред съда, вкл. и военния. Отговор не сме получили и досега, което намираме за необяснимо безразличие към проблема и високомерие към изданието, предизвикало Събора, чрез който досегашният нелегитимен председател-нафтаджия бе отстранен, а вие бяхте избрани.

Ние няма да се уморим да продължаваме да защитаваме съсловието (макар то да не ни е цанило за свой адвокат), защото, според по отзивите на читателите си, те споделят нашите позиции. Сега ви предлагаме следната нова идея:

Освен Етична комисия, защо да нямаме и съсловен застъпник? Този човек да има правото да се явява от името на БЛС в съдилищата, когато пред строгите магистрати бива изправен някой колега, предаден от неблагодарен пациент и заловен с белязаните мизерни 50-60 лева – смешна сума, за която мутрите с джиповете няма дори и да се наведат, ако видят толкова малко банкноти изпуснати на земята.

Даже имаме и готово личностно предложение: д-р Боньо Бонев, който неотдавна бе назначен за застъпник в “Пирогов” и освен това е известен с прямия си нрав и острия език.

Tags: ,

Comments are closed.