Материална база за Технологичен център за спешна медицина

В три корпуса ще се подготвят екипи за спешна помощ при извънредни ситуации, специализирани лаборатория ще проучват посттравматичния стрес и ще произвеждат бързи ваксини

Модерна материална база за работата на Технологичен център за спешна медицина – Пловдив ще бъде изградена в Медицински университет – Пловдив по проект „Знание и иновации за развита икономика и здравеопазване”, договор BG161PO003-1.2.03-0003-C0001. Това съобщи днес при официалния старт на строително-монтажните работи по проекта зам.-управителят на центъра доц. д-р Георги Паскалев, дм.

Той обясни, че ще бъдат обособени три корпуса – първият ще бъде разположен на територията на Медицински колеж към МУ – Пловдив. Вторият и третият ще са на територията на Медицински университет на бул. „Васил Априлов“ №15А – съответно в сградите на Печатна база и Катедрата по микробиология.

Проектът се изпълнява съвместно с Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД), и „Аквахим“ АД – София и е на обща стойност 4 263 513,02 лв. Сумата е безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Технологичният център за спешна помощ е първи по рода си в България. В него, на принципа на синергичния подход, усилията си ще обединят представители на медицината, фармацията, индустрията и браншовите структури за създаване и обмен на знания, иновативни технологии и продукти в сферата на здравеопазването. За работата на центъра ще бъде създадена съвременна високотехнологична тренировъчна база с необходимото оборудване за подготовка на екипи за спешни и извънредни ситуации и специализирани лаборатории за научни изследвания в областта на посттравматичното стресово разстройство.

45% от пациентите, претърпели пътно-транспортно произшествие с гръден травматизъм загиват докато бъдат транспортирани до болницата. Ако има подготвени кадри, които веднага след инцидента знаят как се оказва първа помощ, този процент ще е по-малък, каза доц. Паскалев. Той подчерта, че в световен мащаб най-опасни в момента са епидемиите от посттравматизъм – пътно-транспортен, криминале, военен, промишлен. Хората остават под негово влияние дълго след като са излекувани физическите им наранявания. Затова в бъдещата дейност на центъра освен преподаването на класически знания за лечение на посттравматичността, са заложени напълно нови методи за профилактика.

Tags: 

Comments are closed.