Защо “Спешна помощ” не премине към МВР?

Всички знаем тежките проблеми в “Спешна помощ” (много ни се иска да й върнем старото българско звание “Бърза”, вместо да употребяваме русизма “Спешна”, но нечия умна глава в МЗ го е променила преди 20-тина години; а Чиновника, както знаете, е всесилен): малко средства, недостатъчно линейки, лоша координация и, разбира се – най-важното – остър недостиг на кадри. А те, както е казал мустакатият грузинец, решават всичко.

На гости ни беше един умен, ентусиазиран и добронамерен човек – д-р Раед Арафат, сирийски палестинец, който след къртовски труд и постоянство реформира Бързата помощ в съседна Румъния. За това са му трябвали цели 20 години. Фактически е обединил телефоните на “Бърза помощ”, Полицията и Противопожарната охрана; подготвил е стотици парамедици, полицаи и огнеборци за оказване на спешна долекарска помощ и е закупил десетки реанимобила, както и хеликоптери и санитарен самолет.

БЛС настоява румънският опит да бъде привнесен и у нас, но засега не среща отклик от МЗ.

Коментар. Ние пък имаме друго, още по-радикално предложение: “Спешна помощ”, като част от националната сигурност, да бъде прехвърлена към МВР и обединена с Полицията, Противопожарна охрана и Гражданска защита. Така ще бъде бързо решен и проблемът с кадрите, които ще получават далеч по-солидни заплати плюс ранно пенсиониране. А и един тежък проблем по-малко на главата на здравния министър…

Tags: ,

Comments are closed.