“Докторите скарани…”

“ДОКТОРИТЕ СКАРАНИ…”

“Сестрите – издокарани,

докторите – скарани…”, така започва една епиграма на незабравимия Радой Ралин.

Грандиозен скандал се разрази в навечерието на Коледа в емблематичния “Пирогов”. 20 уролози вкупом са подали оставките си в знак на протест срещу грубото безпардонно отношение към тях от страна на началника им анестезиолог. Поне така твърдят те. Сестрите им пък излязоха на протест пред лечебното заведение (запазена негова марка) и се оплакаха, че той ги блъскал, обиждал и дори посягал физически. Самият шеф се скри, по стар български навик, и не си вдигаше телефона цял ден. Така и не се разбра кой крив, кой – прав. Извън съмнение е, че нечия чаша е преляла и че директорът на “Пирогов”, племенник на престарелия си наставник, не си е помръднал пръста да потуши пожара в зародиш, а безучастно го е наблюдавал как се разгаря.

Рано сутринта на следващия ден същият този наставник-чичо по Програма “Хоризонт” се закани люто на непокорните си колеги и заяви, че Столичната лекарска колегия ще реагира сурово на неетичните им действия. Вярно, човекът е неин председател, но защо я намеси, без да се допита до Управителния й съвет? Тя, все пак, не му е лична собственост, а и един председател или дори Управителен съвет съвсем не означава съвкупната Столична колегия, която наброява над 11 000 души, задължително членуващи в нея (инак нямат право да работят). Самият директор-племенник удобно си замълча и остави стария медиен и партиен лъв да пази гърба му. Видно е, че сме свидетели на края на роднинския клан в ръководството на “Пирогов”, но конфликтът остава.

Съгласно Устава по професионална етика лекарите нямат право да се нападат публично и в професионален, и в личен план. Нещата обаче вече съвсем засмърдяха, и то в навечерието на решителен Събор, който да обсъди НРД/2014 г. (вече провален, впрочем, от нежеланието на НЗОК да го сключи).

Кой сега ще изчисти тези вечни Авгиеви обори? Не става въпрос само за частния случай в “Пирогов”, а в целокупното българско здравеопазване.

 

Tags: ,

Comments are closed.