Д-р Тодор Черкезов, ДМ, изпълнителен директор на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД, Кърджали: Профил на пациента в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски”АД – гр.Кърджали

Вземането на управленски решения е неизменно право и задължение на болничния мениджър в неговата роля при реализиране на политиката и целите на лечебното заведение. Става въпрос не за просто действие, а за процес, базиран на анализ на данните, отчитане на обстоятелствата, възможностите и ресурсите, предприемане на необходимите стъпки за реализация и предвиждане на евентуални трудности и проблеми. В епицентъра на болничното медицинско обслужване е пациентът, който трябва да се познава много добре като соматичен и психичен статус, индивидуални качества и социална среда. За да намери място посоченият пациентоцентричен подход в управленските решения, много е важно най-малко веднъж годишно да се анализира профилът на пациента.

Настоящото проучване е направено въз основа на данните за преминалите лекувани пациенти в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД, гр.Кърджали през периода 2010-2012 г., съответно:16,948;17,509;17,873 души.

Данните показват известна устойчивост като броят на преминалите болни варира с разлика между 200 и 500 пациенти в наблюдавания период.

По пол и  възрастови групи преминалите болни през 2012 г. преобладават жените / 56.3% /. Най-много пациенти са  лекувани във възрастовата група от 18 до 64 години / 50.6% /.  Голям дял заемат пациентите над 65години -31%. Тези данни кореспондират  с трайната тенденция  за демографско застаряване  на населението. Увеличаването на средната продължителност  на живота  и миграционните процеси все повече ще правят  актуален проблема за медицинското обслужване на  хората от  т.нар.”трета възраст”.

По местоживеене определен превес имат градските жители, предимно от община Кърджали. 

Две трети от постъпилите болни /61.3% / са жителите на градовете. Тези данни свидетелстват за урбанизационни процеси и за промяна на картата на местоживеене на област Кърджали. Регион с  традиционно селско в миналото население, днес е с преобладаващо градско население. Въпреки това все още една трета /38,7 / от обслужваните пациенти са селски жители.

Основната част от пациентопотока се формира от жители на община Кърджали по две причини – тази община е най – голямата в областта, а МБАЛ

”Д-р Ат. Дафовски”АД  се явява не само областна,  но и общинска болница за Кърджали.

Обслужването на здравнонеосигурени пациенти продължава да е проблем за болницата. За тези болни лечебното заведение обикновено не получава финансов ресурс. Те са 304 души /1,7%/ от всички пациенти.

Ако отчетем преминалите през спешно-приемно отделение и нехоспитализирани, то броят на неосигурените, обслужени в болницата, значително  нараства.

Структурата на заболяванията, които се явяват най-честа причина за хоспитализация е следната: болести на органите на кръвообращението 3502 пациенти /19,7% от всички, т.е. най-много/ болест на дихателната система – 2058 /11,6%/; бременност, раждане последово  период – 2003 /11,3%/; травми, отравяния и други последици от въздействието на външни причини – 1447 / 8,1%/; болести на храносмилателната система – 1412 /7,9%/; някои инфекциозни и паразитни болести – 1383 / 7,8%/; болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан – 1070 /6,0%/

Социалнозначимите заболявания –  исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, мозъчносъдова болест и захарен диабет заемат важно място като причина за хоспитализация.

Категорична е тенденцията за „подмладяване ” на съдовата патология, като все повече хора във възрастта от 30-50 години стават жертва на сърдечен или мъзъчен инфаркт.

Изходът от заболяването показва, че най-много пациенти са изписани с подобрение, следвани от тези, които са оздравели съответно 10827, т.е. 61,1% и 6387 /36,1%/; без изменение – 188 /2,9%/ с влошаване, 22 /0,2%/; починали – 283 /1,6%/

Интересни са данните за начина на насочване на болни за стационарно лечение от МБАЛ – 7764 /43,9%/; от специалисти – 7545 /42,7%/; от ОПЛ – 2375 /13,4%/

Установява се, че най-голям брой пациенти са насочени в стационара от спешното приемно отделение и приемно-консултативните кабинети на болницата. На следващо място по брой изпратени за болнично лечение пациенти се нареждат специалистите от доболничната помощ, следвани от общопрактикуващите лекари.

В заключение може да се каже, че изложените данни оформят следния обобщен профил на пациента в МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”- жена, във възрастовата група от 18-64г,  от гр.Кърджали, здравноосигурена, постъпила по спешност през  спешния портал или планово след преглед от лекар специалист.

Tags: 

Comments are closed.