Христос воскресе! А здравеопазването ни?…

“Необходим е по-ефективен контрол върху източването на НЗОК!”

Пламен Орешарски, Премиер

Отново отбелязваме най-светлия празник на Православието – Воскресение Христово! С радост ще посрещнем побеждаването на Смъртта, което е възможно само за Божествата.

Защото за нас, смъртните, тя си остава… Неотменима и непредотвратима. И идва все по-рано за голяма част от милия ни народ, изоставян от своите лекари, които са принудени да поемат по тежкия път на гурбета в тежка чужбина, защото тук им подхвърлят само жълти стотинки, медиите катадневно ги ругаят и разпъват на кръст, циганите ги бият безнаказано, въпреки извоюваното с толкова усилия допълнение в НК.

Разпъва ги най-вече лудналата НЗОК, отдавна одържавена и служеща за престъпно попълване на хазната и касичка на партии, в чиито заложник се е превърнала преднамерено от самото й създаване преди 12 години от злия гений на България Костов и неговите костовчета (които отново драпат ли драпат към властта). Всяка година се дават повече 15% за болнична помощ, повишават се разходите и за лекарства и консумативи. НЗОК започна с 900 млн бюджет; днес той е над 3 млрд. А парите все недостигат! И то при все по-намаляващо население и увеличаващи се болници… Защото честно дадените ни здравни вноски се отклоняват, чети: крадат, най-брутално. Отново се говори за остър дефицит още през септември, в рамките на 150 млн ;някои срамежливо споменават за 300 млн). 10-тина болници правят над 50% от ръста на разноските. Има, значи, много опитни играчи на терена…

Наистина ли до края на годината ще бъде въведена единната информационна система, с която НЗОК трябваше да започне дейността си? Или обещанията на политиците отново ще увиснат в пространството и времето?

Държавата-мащеха продължава да плаща само половината от вноските за държавните служители, пенсионерите, безработните, децата и студентите. После не се сърдете, че хората са демотивирани да си плащат здравните вноски – защото т. нар. “солидарност” се обезсмисли напълно.

Тежкият кръст НЗОК, на който е разпънато здравеопазването ни, скоро ще го унищожи напълно.

И то никога няма да възкръсне.

А политиците по пилатпонтийски продължават да си мият ръцете с безплодни взаимни обвинения и туткане по разни измислени “Кръгли маси”, конференции, обществени обсъждания и пр., вечно отлагайки по-решителни мерки.

До второто пришествие.

Горкият, горкият български народ!

Tags: ,

Comments are closed.