На вниманието на УС на БЛС: Лекарските грешки зачестяват!

Според някои пациентски организации 1000 българи годишно умират поради лекарски грешки или небрежност. Обвиненията се хвърлят предимно върху ОПЛ, които често поставяли диагнози и лекували по телефона…

Склонни сме да вярваме най-вече на д-р Стойчо Кацаров, колега с отдавна доказани почтеност, добронамереност и граждански качества, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, член на нашата редколегия. Според него “В последните 10-15 години българите започнаха да търсят повече правата си. Преди делата, свързани със здравеопазване, годишно бяха не повече от 2-3. сега става дума за десетки. Най-често хората се обръщат към съда заради починал близък или нестъпила инвалидизация след, според тях, некачествени медицински дейности.”

Той очаква яснота по въпроса догодина, когато ще бъде приключен проектът на ЦЗПЗ “Обществена и юридическа защита на правата на гражданите като пациенти”.

БЛС на 2 пъти организира семинари по проблема. Изнесени бяха и редица мъдри доклади, дълбокоумно коментирани и анализирани от присъстващи с важни постове в съсловието. Има ли резултат?! Напротив, проблемът се задълбочава и ще става все по-тревожен, защото немалко от колегите не се интересуват от повишаване на квалификацията си, нито от незабиколимите лекарски постулати: “Примум нон ноцере!” и “Обичай болния” (изведено от живота и дейността на великия проф. Чилов).

От този проблем произлизат 2 въпроса, на които УС на БЛС би трябвало да отговори:

 

Какво се прави относно продължаващото лекарско обучение и повишаване квалификацията? Съществуваше някакъв орган, включващ и една Вечна Амбър, бивш председател на СЛК – какво полезно свършиха те?

След като журналисти и неправителствени организации така яростно (с пълно право, впрочем) защитават пациентите (някои колеги ги наричат обобщено и презрително “пациентела”, за срам пред паметта на Хипократ и Чилов), и след като бившият Омбудсман Гиньо Ганев лично разпространяваше сред ЛЗ в страната “Харта за правата на пациентите”, кога УС на БЛС най-после ще сътвори и разпространи Харта за правата на лекарите?!

Припомняме ви, че на 2 пъти организирахме и провеждахме Кръгли маси – в Кърджали и Смолян, в рамките на Националната Среща по обществено здраве “Проф. Тошко Петров” на тема Човеколюбието. Присъстваха директори на РЗИ в страната. Излизахме и с декларации.

Какво излиза? Кръгли маси, говорилни, предложения, суматоха, бъркотия – и какъв е резултатът на “белия фронт”?

Нихил. Нищо ново.

И още нещо. Упоритото нежелание на УС на БЛС да отговаря на десетките ни питания и предложения, дали не означава гордост, един от 7-те смъртни гряха?!

Tags: ,

Comments are closed.