Дни на медицинската наука провеждат в МУ – Пловдив

За първа година Медицинският университет в Пловдив се проведе едновременно два от най-престижните си форума – „Дни на медицинската наука” и конкурсът „Наука и младост”. Така заедно докторанти, специализанти, студенти и млади учени до 45-годишна възраст можаха да представят своите научни разработки и нови открития.

В момента Медицинският университет в Пловдив финансира около 100 научно-изследователски проекта. Всяка година работещите по проектите презентират резултатите си. Проведе се конкурсът “Наука и Младост”. Той е организиран от университетското Младежко Научно Дружество “Асклепий”, под егидата на ректора – професор Стефан Костянев. Форумът е в шест тематични секции, а докладите бяха изнесени на български и на английски език.

„Конференцията “Наука и младост” е високооценявана и с широка популярност сред академичната медицинска общност, защото се е превърнала в отличителна традиция на пловдивския медицински университет”, заяви заместник-ректорът по „Научна дейност” проф. Виктория Сарафян.

Тричленно жури оцени най-добрите разработки. В журито тази година е проф. Хентер от Каролинския университет в Стокхолм. Той участва и в журито за номинации на Нобелова награда по медицина.

„Огромният интерес към предишните издания на конкурса недвусмислено показва, че броят на младите хора, които желаят да се занимават с наука в нашия университет с всяка изминала година нараства. Да си изследовател и търсач на истината е предизвикателство, което не е по силите на всеки. Нужни са силен дух, воля за научно дирене и много, много знания.”, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

Tags: , ,

Comments are closed.