На Великден и Гергьовден: Проверки вместо празници

Все сме очаквали издънки от Касата-монополист, но не вярвахме, че ще стигнат чак дотам…

Точно на най-светлите християнски празници ентусиазирани контрольори тръгват на масови проверки по болниците. Лично управителката посещава явно любимото ѝ за заяждане заведение – Сбало. Когато хората се чукат с червени яйца и сядат край тавите с агнешко, тя се втурва в отделенията по дерматология (най-лекото), лъчетерапия и химиотерапия (знае се, че през почивни дни те не работят…).

Естествено, намира празни легла. Защо, според логиката на управителката,  хора, които не са спешни и така или иначе няма да бъдат облъчвани, не бива да бъдат пуснати в домашен отпуск, а вместо това – да търкат леглата, така и не става ясно.

Не става ясно и защо тези проверки се правят толкова конспиративно, при предизвестеното отсъствие на ръководните екипи на болницита.

Както и – защо НЗОК смята, че болниците я източват, след като именно тя им плаща 60% от и без това недофинансираните цени на КП?

И кога уважаемата НЗОК ще даде своите реални цени за КП, които от самото им създаване досега не са коригирани нито със стотинка нагоре или надолу, при все, че – това е известно и на децата! -. Те и без това са изключително ниско.

И защо КП са само 300 (при положение, че диагнозите по НКБ са 10 000!), а не поне 2 пъти повече, та колегите се чудат как да “пришият” повечето свои болни към измислени, натъкмени диагнози, за да не понасят загуби?

Кой в случая е Андрешко – ЛЗ или НЗОК?

Друго огромно прегрешение, според управителката, било, че дежурният в онкодерматологичното отделение бил без специалност… Но нали е дипломиран лекар и следователно носи отговорност за действията си?

(Ние сме давали десетки дежурства по болница и “Бърза помощ” в Ямбол съвсем млади, без никаква специалност… Откъде да знаем, че след 40 години това ще бъде окачествено като престъпление!!)

Да, великденската проверка е извършена и тържествено оповестена пред жадните за сензации медии. (Радващо в случая е, че повечето от тях отразиха положението трезво, аналитично и без емоции). За “нередовните” пациенти няма да бъде заплатено на болниците – така загубите им ще бъдат поне 2 пъти по-високи. Наложените глобите са за над 1,5 млн лв. Така предвидените 10 млн в графа “Приходи” от бюджета на НЗОК ще бъдат преизпълнени.

Още по-шокиращо е, че тези глоби се налагат предимно за нарушения от документен характер – някое пропуснато “квадратче” в отчетите и пр.

Всички помним фанфарите, с които ексминистър Константинов оповести, че ще въвежда ДСГ и прати емисари чак в Австралия (защо ли там?), а средствата за това бяха неизвестно колко милиона, гласувани на тайно (!?!) заседание на НС от послушните герберастки депутати, далеч от очите и ушите на обществеността.

А помните ли как Иван Костов принуди още по-послушните сини боклуци (те измамиха целия народ!) да гласуват 1,3 млрд безвъзмездни (т. е. без да се връщат, изсипани като от рога на изобилието) лв за стартирането на НЗОК? Семерджиев, за когото някои плачат, че бил изхвърлен от властта, ги похарчи щедро, в т. ч. и за 5000 компютри за 4000 ОПЛ на обща стойност 20 млн лв!

Че кога компютрите са били по-скъпи от 1000 лв? След което дълги години даваше смътни обяснения пред следствените органи и накрая бе – естествено, ще се учудите ли?! – оправдан. Помните ли циничното изявление на Софиянски след предизвестеното му оправдание от “честните” български съдии: “Аз съм единственият доказано некорумпиран български политик!”?

А помните ли друго нагло изявление– на Нели Нешева, иженарицаема Бонуса, хистеричните ѝ инфантилни крясъци пред медиите: “Аз заслужавам тази премия, защото управлявам 3 млрд лв!” “За Отечеството работим, байо…”, пише най-великият, но и най-наивен българин Левски до Каравелов.

Не потръпвате ли от погнуса?!

Чудесна здравна реформа, чудесно управление на НЗОК, няма що!

Кога тази одържавена НЗОК-монополист, чиято 15-годишнина неотдавна е била обилно полята с уиски и шампанско, ще бъде разформирована или демонополизирана? Персоналът й бил малко (4000 души – малко?!) и зле платен. И двойно да се увеличат той и възнаграждението му, резултатът ще е същият: преливане от пусто в празно, хаос и въртележки, непрестанна чиновническа гавра с колегите, пациентите и свещената Медицина.

И позорни пресконференции пред медии, в които се обругава собственото съсловие. Че нали това е забранено съгласно Етичния кодекс? Няма ли да вземе отношение неговото ръководство?

И ако става реч за олигарси и монополи, какво по-голямо тяхно измерение има от НЗОК? Навремето тя бе създадена с явни престъпни намерения (ограбване чрез силно раздути цени за покупки, ремонт и оборудване на 28-те РЗОК в страната и ОПЛ), изнудване на фармацевтичните фирми за включване на техните продукти в реимбурсната листа, ненаказани афери от рода на Аремиссофт и пр. Да не пропуснем наглата кражба на 1,4 млрд лв от мутренския тандем Борисов – Дянков, така и останала ненаказана и разследвана от прокурорите.

Нямало как. Защото парите от здравните осигуровки се прибират на едно място, в НОИ, сиреч – в държавния бюджет, в общия кюп. Навремето предлагахме те да се събират в един ясно отдиференциран фонд. Разбира се, никой не ни чу.

После се чудим защо 2 млн българи не се осигуряват.

И защо нашите лекари бягат в чужбина.

 

Апропо, същият фарс се повтори и на тягостно дългите празници 1-6 май. Св. Георги сразява ламята… И, пак – предимно в онкологичните болници. Където няма спешност!! Какво проверяват ли? Просто събират глоби; спуснатият от НС план за въпросните 10 млн трябва да бъде изпълнен и преизпълнен, в духа на доброто старо соцвреме.

 

Както казва д-р Методи Янков: “Скоро и пациентите ни ще бягат да се лекуват в чужбина, но това ще им струва много по-скъпо…”

И всичко това – на фона на мизерните 240 евро годишно за здравеопазване на български гражданин (при поне 2000 в другите цивилизовани страни). Може би само в Бантустан се заделя толкова малко внимание на хората.

 

Затова – не се чудете, че нацията ни не ражда и се стопява…

Вина за това има и рухналото ни здравеопазване.

Айсбергът, който потопи злощастния “Титаник” – нашата държава, се нарича НЗОК.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.