Докога ще търпим циганската здравна престъпност?

Близки на катастрофирали край Казанлък роми изпотрошили “Спешна помощ” в местната болница. Това е само един от многобройните подобни случаи в цялата страна. Още преди 3-4 години сте инициаторът на допълнението в чл. 131, ал. 2 на Наказателния кодекс, което бе узаконено – да се инкриминират нападенията и над медицински специалисти по време на работа.

Тази инцидент да се коментирам с погнуса? Прочее, в същия този ден е било потрошено и Детското отделение в Панагюрище (град на въстаници!) и бити майка и детето ѝ, което лежало там. Причината: въпросната майка нещо се спречкала със съседка по легло от ромски произход; тя веднага звъннала “на пожар” на своята многобройна рода, която нахлула, пияна там, и се нахвърлила върху осмелилата се да ѝ противоречи жена, както и върху болното ѝ детенце. Як шамар изял и притеклият се на помощ лекар.

А относно въпросния случай в Казанлък: от местното РПУ отказала да пратят патрул да усмири развилнелите се мургави братя, защото… и двата им патрула в момента били заети. Представяте ли си нещо подобно да се случи в САЩ?

Преди няколко години беше пламнала епидемия от морбили в циганските квартали. Причината е банална: там не си имунизират децата, знаят само да прибират детските надбавки (сами си създадохме професия “ромски родител” и усърдно я поощряваме… Инфекциозните отделения бяха препълнели. В края на лечението придружителките-майки ги напускаха, без да се обадят на лекарите, но заедно с вече оздравелите си деца отнасяха и чаршафи и посуда…

Болшинството от повикванията на “Бърза помощ” идват именно от въпросните квартали; разкарват линейките и докторите за щяло и нещяло и много често ги посрещат и изпращат с юмруци… Лично аз съм давал десетки дежурства по “Бърза помощ” в Ямбол и, макар че тогава почти нямахме подобни проблеми, веднъж един от тези хора, мъртво пиян, ме подгони с брадва,.задето съм го “безпокоил” при допиването. Но тогава милицията пипаше здраво…

Тези дни четох едно интервю с млад лекар, също пребит по време на дежурство, който обаче обработил раните на собствения си побойник. Аз не бих му помогнал! Докато колегите имат подобно малодушно отношение към нападателите си, това ще продължава. Не знам, също така, и колко от тях са осъдени съгласно въпросното допълнение към чл. 131, ал. 2 на НК, за което толкова много настоявах чрез моя в. “Български лекар” и няколко подканващи писма до УС на БЛС. Не сме видял и адекватна гневна реакция на същия този УС на съсловната ни организация, която от ден на ден се обезличава и стихва.

Относно предотвратяване на подобни нападения над лекари и погроми на лечебни заведения и за инкриминирането им прокуратурата да бъде по-настоятелна. А погромите трябва да бъдат третирани като нападения над най-важните неприкосновени държавни учреждения, каквито са НС, МС, МВР, БНБ и пр. И законът по отношение подобни самозабравили се нападатели да се прилага с цялата си сила. Защото здравеопазването е неразривна част от националната сигурност. Почнем ли да разрушаваме и него, по-добре да закриваме държавата, след като тя толкова много се е скапала!

И в миналото имаше подобни инциденти, но много по-малко, защото не смееха, милицията не си поплюваше… Мен ме е гонил безпаметно пиян циганин с брадва. “Вината” ми беше, че съм го посетил; на него лекар не му трябвало. А мене ме бяха извикали близките му.

Преди 3-4 години чрез открити писма, публикувани във в. “Български лекар”, предизвиках УС на БЛС да поиска от парламентаристите да допълнят чл. 131, ал. 2 от НК в смисъл в него да бъдат включени и медицинските специалисти, на които по време на работа са им причинени телесни увреждания; дотогава инкриминирането беше само за съдии, полицаи, съдебни изпълнители и пр. Макар и трудно, след няколко внасяния в комисиите по здравеопазване и по право, това стана. Но досега не знам за повече от 1-2 случая на съдени нападатели.

Предложих на новия шеф на Столичния Център за спешна медицинска помощ да повика циганските барони и лидери, вкл. мешерето и Цветелин Кънчев, да им поговорим, да ги убедим да се опитат да внушат на своите хора да не викат линейки за щяло и нещяло и, най-вече – да не нападат лекарите и сестрите. И при всяко нападение да сезира Прокуратурата. Тези дни ще се срещнем, мисля, че ще получа отклик, с него се разбираме чудесно. А не са и дисциплинирани: не спазват указанията на лекарите, не си вземат лекарствата, често бягат от болниците, нерядко заедно с инвентара (телевизори, чаршафи, посуда…). Как да бъдат предпазвани успешно от болести и лекувани тогава?

Циганите имат доста по-ниска средна продължителност на живота, с 10-тина години по-малко. Защото живеят нездравословно, нехаят за здравето си; всички пушат, повечето злоупотребяват с алкохола. Сред тях преобладават т. нар. “болести на мръсните ръце” (хепатит А, дизентерия, салмонелоза), краста, туберкулоза, както и болестите, които могат да бъдат предотвратени чрез имунизации (морбили, менингит, тетанус), преди няколко години имаше дори и детски паралич (полиомиелит), защото обикновено не ходят да се ваксинират. И как да нямат болести: в гетата им няма канализация и топла вода; плъхове и мишки се прескачат в копторите.

Всичко това създава проблем за здравето и на останалите граждани.

Tags: , , ,

Comments are closed.