Световноизвестен специалист по пулмонална хипертония стана „Doctor Honoris Causa“ на МУ-Варна

Двадесет и четвъртият носител на почетното звание „Doctor Honoris Causa” на Медицински университет – Варна стана водещ европейски и световен специалист в областта на пулмоналната хипертония – проф. д-р Рудолф Шпайх. Официалната церемония по присъждане на отличието се състоя на 11 юни в Аудитория „Владимир Иванов” на Университетската болница „Св. Марина” във Варна.

Проф. д-р Рудолф Шпайх финансира изграждането и институционализирането в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна на интердисциплинарен Център по пулмонална хипертония, референтен за България. През април 2013 той дарява ценна диагностична апаратура на стойност 180 000 евро, с която се подпомага трудната за диагностициране пулмонална артериална хипертония (ПАХ) – рядка болест, характеризираща се с повишено налягане в белодробните артерии.

Специалист от Центъра по пулмонална хипертония на университета в Цюрих участва във въвеждането на апаратурата в експлоатация. Проектът включва и обучение на екипи от варненската университетска болница в Центъра в Цюрих.

 

Проф. Шпайх е ръководител на Центъра по пулмонална хипертония към Клиниката по вътрешни болести на Университетската болница в Цюрих, Швейцария – центъра с най-голям брой наблюдавани пациенти с пулмонална артериална хипертония (ПАХ), референтен за Швейцария. Той участва като главен изследовател в клиничните изпитвания, които документират ефективността на всички нови медикаменти, предназначени за лечение на пациенти с ПАХ. Носител е на високата годишна награда за най-добра научна статия на името на Julius Springer и едноименното издателство.

 

 

Центърът по пулмонална хипертония в УМАЛ „Св.Марина“ – Варна бе открит през м. ноември миналата година от министъра на здравеопазването като част от Центъра по редки болести във варненската университетска болница. Тук се лекуват общо 12 пациенти от района на Североизточна България. Благодарение на мултидисциплинарния екип от специалисти и с дарената от проф. Шпайх апаратура се подпомага изключително много процесът на диагностициране на  болестта.

Tags: ,

Comments are closed.