ОПЛ – сега ли се усетиха?

В открито писмо до обществото, софийските ОПЛ настояват за отпадане на задължителното 24-часово разположение, което съществува в НРД от първоначалното му сключване/1999 г.

Искаме да им припомним, че в. “Български лекар” тръбеше по проблема година преди това. Но нямаше кой да ни чуе. В резултат: УС на БЛС лиши съсловието от безплатния му печатен орган…

Защо толкова време оттогава, цели 15 години, делегатите-ОПЛ послушно гласуваха и приемаха НРД на всички Събори?

Безспорно, тази постановка в НРД е в грубо нарушение на Кодекса на труда и по-специално – на постановките му за осигуряване правото на почивка. За каква почивка може да се говори, след като нямаш право на отпуска, на сън, на почивка, на развлечения, на време за повишаване на квалификацията?

Наричащите себе си синдикати също не роптаят.

Самата държава не е осигурила необходимата организация на “Спешна помощ” и отговорността за нея често се прехвърля върху ОПЛ. Абсурдът “24-часово разположение”, освен че е нечовешки и робски, е и неизпълним. Дежурните кабинети в големите градове дадоха частично решение на проблема, но не и в малките, да не говорим за селата, които почти напълно оголяха откъм лекарски грижи.

Присъединяваме се към настояването на столичните ОПЛ и за въвеждането на електронните здравни карти и на Националната здравна карта.

И по тези въпроси сме писали и настоявали толкова много пъти и от толкова дълго време, че вече ни е срам от себе си.

Други, обаче, не се срамуват

Tags: , , ,

Comments are closed.