Трябва Крумови закони за мародерите и спекулантите!

Като всички българи: с дълбока скръб по загиналите в потопа в кв. „Аспарухово”и удивление към хората с добри сърца (“доброта” стана едва ли не мръсна дума у нас; добрите хора рядко ги показват по медиите – те предпочитат мутрите и техните мутреси, хомосексуалистите и чалгаджийките).

Лично аз запалих една свещ за душите на жертвите и пратих няколко sms-a, какво друго да направя? Държавата обаче не бе на ниво: освен взаимните обвинения и ругатни между политиците, засега не сме видели да се деблокира държавният резерв. Разчита се на осиромашелия народ – той да събере чрез лептата си средства за подпомагане на пострадалите, останалите без къщи.

За сетен път се видя очевадното: че нямаме надеждно управление. Никой от варненската община не се е намесил при поголовната сеч на гората над Аспарухово, нито при незаконното застрояване. Чух по “Хоризонт” само един-единствен общински съветник – Костадин Костадинов, който от години е биел тревога, но не са му обърнали внимание. И това е, повтарям, общински съветник; дори и той не е чут!

А за сигналите на обикновените граждани да не говорим. Доброволците, които са достойни само за уважение, също ще се разочароват скоро: кой ще им плати пътни, дневни, къде ще нощуват – и за своя сметка, разбира се; даже ги призоваха да отиват с ботуши и лопати. И да си носят суха храна… Ще им секне ентусиазмът още на другия ден.

Излиза, че ние, българите, се мобилизираме само при нещастие! Да, историята ни го доказва. Но друго явление също ме потресе: мародерството и спекулата. Съобщиха, че са се явили субекти, които събират пари “за пострадалите”, а всъщност ги слагат в джоба си.

Това ми напомня за края на м. декември 1989 г., когато, около събитията в Румъния, се навъдиха “студенти” около Софийския университет и в градинката пред него, които пълнеха чували с банкноти от гражданите; разбира се – без фактури, бележки и пр. И сега има разни тарикати, които стоят пред НДК и искат пари “за болни деца”: недостоен начин за преживяване. Чух, че в Добрич недобросъвестни търговци-спекуланти вдигнали двойно цените на минералната вода.

При такива случаи на мародерство и спекула по време на бедствия трябва да се изработят и сурово, без милост – прилагат Крумови закони! Затвор и глоба в двойни размери, затваряне на магазини и пр.

Защото само да разчитаме на Бог, който забавял, но не забравял, е повече от наивно.

Видяхме, че “държавниците”, разграбили, обрулили и обезкостили държавата, си живуркат тихо-кротко и харчат откраднатите от всички нас пари.

Comments are closed.