20 години – Ден на българския лекар!

Точно преди 20 години, през м. септември 1994 г. предложих на поредното заседание на УС на БЛС да скъсаме най-после с този унизителен “Ден на здравния работник” и да отбелязваме само наш си професионално-съсловен празник – “Ден на българския лекар”.

Мотивирах се, че ние не сме работници и че 7 април всъщност е “Световен ден на здравето”, именно така обявен от ООН в чест на СЗО, която е създадена на тази дата през 1948 г. И, още: че комунистите винаги са се старали да ни смачкат самочувствието и да ни унижават.

След разтурянето на БЛС през същата тази 1948, те ни напъхват в нарочно измисления от тях Профсъюз на санитарно-хигиенните работници, където да членуваме задължително, редом със санитарките, шофьорите на линейки, теляците и бръснарите.

И предложих да приемем за свой патрон най-великия български светец и небесен покровител на нашия народ св. Иван Рилски Чудотворец, а отбелязваната от Българската православна църква дата на каноницирането му – 19 октомври, да обявим и празнуваме като Ден на българския лекар.

Спонтанен както винаги, тогавашният председател на БЛС д-р Димитър Игнатов горещо одобри идеята ми. Останалите членове също я подкрепиха.

Колебаеше се само главният секретар д-р Стоян Ботев, който посочи алтернатива: 1 ноември, Свети Врач.

Тогава му възразих: тези “Свети Врач” са братята св. Дамян и Козма Безсребреници.

Те са сирийци и са работели абсолютно безплатно (нали искаме частна практика и достойно заплащане?), а аз предлагам българин, и то – Чудотворец, след което д-р Ботев също вдигна ръка.

Така тръгна… Месеци преди това бях предложил на председателя на тогавашния Съюз на фармацевтите в България маг.-фарм. Боримир Атанасов да си имат свой професионално-съсловен празник на Еньовден, 24 юни.

Техният УС също са приели идеята. Така “Денят на здравния работник” постепенно отиде в историята и днес всички го знаят както си е определен от ООН: Световен ден на здравето.

Св. Иван Рилски Чудотворец е роден ок. 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина; почива на 18 август 946 г.

Нека да ни пази от небесата!

За много години, скъпи колеги!

Tags: , , ,

Comments are closed.