20 години – Ден на българския лекар

През септември 1994 г. предложих на тогавашните членове на УС на БЛС (председател д-р Димитър Игнатов) най-после да скъсаме с този опротивял ни 7 април, “Ден на здравния работник”, който ни бе наложен от ЦК на БКП през 1954 г. – да имаме тържество съвместно със санитарките и шофьорите на линейки (естествено, без да имаме нищо против техния труд) и да си създадем и отбелязваме само наш си професионално-съсловен празник – Ден на българския лекар.

Датата, която посочих, бе 19 октомври, Деня на нашия най-велик български светец и небесен покровител на народа ни св. Иван Рилски Чудотворец (876 – 946). Идеята ми беше, че по сходство с него добрият лекар пък е най-стойностният член на обществото и негов земен покровител. А иначе на 7 април 1948 г. е създадена Световната здравна организация и ООН п остановява рождената й дата да се отбелязва като Световен ден на здравето.

Идеята ми бе подкрепена единодушно и оттогава вече точно 20 години колегите ми в цялата страна, а и обществото ни, отбелязват 19 октомври като Ден на българския лекар. Апропо, преди това, през пролетта на същата тази 1994 г. предложих на УС на Фармацевтичния съюз да си имат свой професионално-съсловен празник на Еньовден, 24 юни.

Това също е факт оттогава. По-късно, по време на Родопския здравен събор в смолянското село Могилица обявих Еньовден за Български Ден на здравето. Надявам се и той да бъде отбелязван организирано занапред, защото това българско здраве си има, уви, своите “особени черти”: най-ниската средна продължителност на живота в ЕС, най-високата детска и обща смъртност, тютюнопушене от ранна възраст, битов алкохолизъм, нерационално хранене, затлъстяване, както и употреба на дрогиращи вещества. Но това е друга тема.

Само след 10-тина години България ще остане почти без лекари и здравеопазването всъщност би трябвало да е първостепенна грижа на нашите политици, но те си имат своята Правителствена болница…

Но пак навлязохме в делнични теми, от остри по-остри. Нека да спрем и да честитим на добрите медици техния Ден на българския лекар!

За много години, скъпи колеги!

Tags: ,

Comments are closed.