Тодорова чак сега ли се усети, че НЗОК се източва безскрупулно?

Пресконференция в НЗОК управителката ѝ д-р Румяна Тодорова изнесе потресаещи данни, че са изплащани десетки милиони левове за абсолютно излишни стентове на сърдечни коронарни съдове.

Другарката Тодорова чак сега ли се усети за тези безскрупулни източвания на обществен ресурс? Значи – е лош управител, щом не може да ги контролира, санкционира и пресича. По начало прословутата българска “здравна реформа”, извършена с престъпна самонадеяност и некомпетентност от зъболекаря Семерджиев, започна без два задължителни момента: изградена информационна система и остойностяване на медицинските дейности.

“Подготовката” отне само 6 месеца, през което време се закупиха, ремонтираха и оборудваха 28-те бази на РЗОК в страната, плюс централата, на безбожно раздути цени. Нямаше, разбира се, и Национална здравна карта, според която да се определя нуждата от съответните специализирани центрове.

Определиха се “на око” и т. нар. “клинични пътеки”, като особено щедро бяха оценени кардиоинвазивните и кардиохирургичните дейности. Ето защо в страната избуяха абсолютно ненужни ангиографски лаборатории, чиято задача бе именно източването на НЗОК чрез абсолютно ненужни изследвания и стентирания (наричани популярно сред народа – “продухвания”) на съвсем здрави, проходими съдове. Нещо повече: отчитат се и хиляди несложени стентове. Някои лаборатории откровено подкупват лекарите – срещу 100-140 лв! – да им изпращат пациенти, на които да поставят – реално или мнимо, тези стентове.

И това се прави от дълги години. Интересното е, че по правило въпросните лаборатории се проверяват от едни и същи контрольори, които “не забелязват” никакви пропуски; ясно е – поради каква причина… Неотдавна потресеният проф. Огнян Герджиков съобщи този отдавна известен на обществото и колегията факт. И чак сега другарката Тодорова реши да се размърда. Тя, разбира се, отдавна е за смяна и трябва още на първото заседание на НС да бъде отстранена с гръм и трясък.

Всички знаем, че тя стана повторно управител благодарения на сестричката си евродепутат. Освен да каканиже глупост след глупост, така и не се научи на нищо друго.

Касата е брутален монополист-изкупвач на медицински дейности (не ги наричам “услуги”, защото лекарят не е слуга!). И също като алчните изкупвачи на тютюн, пшеница, зеленчуци и пр., интересуващи се само от своята печалба, изкупува тези дейности на безценица, изключая определени привилегировани мероприятия като кардиоинвазивните. Изпадналите в безизходица лекари търсят достойното оценяване и заплащане на своя труд и дейности, като отиват на Запад.

Обаче потребителите на тези дейности, т. е. гражданите, пациентите, нямат друг изход, освен да си плащат задължителните вноски, а също и още куп пари “под масата”. Действително, трябва да се въведат както задължителната Здравна карта, така и личните електронни карти на хората, да се разреши и доплащането и, според мен – най-важното: да се премахне монопола на тази Каса-изкупвач на лекарския труд и дейности. Откъде-накъде ще сме обвързани с таво “солидарно” здравно осигуряване? Това си е жив комунизъм!

Аз не искам с моите вноски да лекувам и Асан, и Айше, които само паразитират на гърба на целия наш народ. Искам задължително здравно застраховане, в което ще си внасям вноските на свое име, а не в общия кюп в НОИ, по социалистически тертип, и да не зная къде ще отидат те: дали за здравето на Асан и Айше или за асфалта на некачествено строените магистрали, които вече се нагънаха (справка: ремонта на Дунав мост-2 само година след тържественото му откриване!).

От своя страна лекарите да имат право да избират с коя здравно-застрахователна компания ще сключват договори, т. е. ще продават стоката си, своите дейности. И не да работят, както сега, на по 3-4 места, за да изкарат някоя лев повече. Лекарят трябва да е най-високо заплатеният човек в една държава (както е в белите страни) и да не мисли за нищо друго, освен за своите пациенти и повишаване на квалификацията си.

Има вече няколко години, когато договорните партньори не се споразумяват и в сила остава предишният НРД. Всяко лечебно заведение (джипитата също са лечебни заведения, не само болниците и медицинските центрове) трябва да има законово право да сключва свой самостоятелен рамков договор с НЗОК. Впрочем, неотдавна това постанови Комисията за защита на конкуренцията, но кой да го изпълни?

По този начин всяко лечебно заведение само ще оцени стойността на труда и дейностите си. А не както е сега: цените на клиничните пътеки са еднакви и за дълбоката провинциална болничка, и за университетската болница, без никакъв коефициент за нея. Това също е уравниловка, социализъм. И, горките медицински директори, или поне повечето от тях, за да се спасят от фалит, а и да осигурят що-годе прилични заплати на персонала си, надписват дейности, откровено лъжат изкупвача-монополист. Кой ще се осмели да сложи край на тази андрешковщина в нашето загиващо здравеопазване? Но всички партии гледат да не разсърдят електората и си траят, въпреки гръмките предизборни обещания.

Не станаха ли извънредно много субектите, източващи Здравната каса? Уж парите в нея недостигат, а болниците се роят една след друга и МЗ безотказно им дава лиценз!

И все повече ще стават, 30 нови болници чакат за лиценз в МЗ! В същото време все повече хора се отказват да си плащат задължителните социалистически здравни вноски, и с пълно право, защото навсякъде трябва и да си доплащат. На въпроса Ви: как е саморегулирането в природата? Може ли едно женско животно-майка да накърми повече кутрета, отколкото са цицките й2 Всяко се бута и гледа да смуче, но ако те са по-малко или тя е гладна и не пуска мляко, нали някои от тях ще загинат? Не може една-единствена каса да изхранва непрекъснато роящите се, както правилно казвате, частни болници.

Във Франция, със сигурност ви казвам, те са само на кешово разплащане и не ползват обществен ресурс. А у нас – хем цицат от Касата, хем таксуват и пациентите. Хем в социализма, хем в капитализма. Подобен филм може да бъде прожектиран само в държавата Абсурдистан.

Защо Касата не санкционира болниците, които я лъжат? И това е загадка. Дали не са верни слуховете, че част от парите, които тя изплаща, се връщат към директорите на РЗОК и партийните централи, които, като дойдат на власт, съответно ги закрепяват или сменят?

Не виждам излизане от този порочен кръг, в който ни набута въпросният реформатор. Така хуманната (превеждам: човечната) медицина у нас стана бакалска, а здравето и животът, най-висшата ценност – стока. Нужен е решителен рестарт на сега съществуващата и, уви, като че ли окончателно закрепила се порочна и престъпна здравна реформа.

Българинът явно ще трябва да се примири, че медицината му е все по-меркантилна и безчовечна и че средната ни продължителност на живота е с 6-7 години по-ниска, отколкото в ЕС.

В националната ни здравна политика е нужен един Балцерович, който безкомпромисно да я разтури, разпори и съшие отново. Но – де го? Както е прието иронично-патетично да се казва: “Кой, кой, кой?!”.

Tags: , , ,

Comments are closed.